Cel voor aanval op agenten in Drenthe

De 34-jarige Roy M. uit Emmen moet anderhalf jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk, de cel in voor poging tot doodslag op een agent.

De man probeerde volgens de rechtbank in Assen de agent in oktober te wurgen in het Drentse Ees. Ook pleegde hij geweld tegen een tweede agent.

De agenten hadden zijn broer Jans M. (31) een stopteken gegeven, omdat ze vermoedden dat hij dronken reed. Dat gebeurde bij een seksclub, waar de twee broers naar toe gingen.

Wurggreep

Toen Jans weigerde te blazen en agressief werd, liep de situatie uit de hand. Zijn broer Roy viel de agenten aan en nam een van hen in een wurggreep. Uiteindelijk schoot een agent op Roy om zijn collega te bevrijden.

Jans is veroordeeld tot een jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor openlijk geweld. Ook kreeg hij een half jaar rijontzegging.

De straf voor Roy valt lager uit dan de vier jaar die de officier van justitie eiste. Dat komt omdat de rechtbank het geweld dat de broers gebruikten nagenoeg gelijk beoordeelt. ,,We veroordelen Roy wel voor poging tot doodslag, maar dat rechtvaardigt niet de hoge eis van het Openbaar Ministerie”, lichtte een van de rechters toe.

Horrorscenario voor de agenten

De officier van justitie sprak tijdens de zaak van een horrorscenario voor de agenten. Ze probeerden van alles om het geweld van de broers te stoppen: pepperspray, slaan met de wapenstok, schoppen en een waarschuwingsschot, maar de mannen reageerden nergens op.

De agent die in een wurggreep van Roy zat, dacht dat hij dood ging. Pas toen zijn collega Roy in zijn been schoot, liet hij los. De agent die moest schieten, heeft daar psychische problemen aan overgehouden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.