Celstraf dreigt na sturen kerstkaart naar Drentse windboeren: Wat vliegt er nu weer in de brand?

De 58-jarige Hans S. uit Nieuw-Buinen heeft een week voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen voor het bedreigen van boeren die windmolens willen exploiteren.

Dat heeft de politierechter in Assen woensdag bepaald. S. zat twee dagen in voorarrest. De 58-jarige man heeft een proeftijd van twee jaar gekregen. Gaat hij in de fout, dan moet hij de resterende vijf dagen alsnog naar de gevangenis. ,,Zie het als een waarschuwing’’, hield de rechter hem voor.

Windpark Drentse Monden

S. heeft samen met diverse anderen eind december in 2016 ruim twintig kerstkaarten gestuurd die op de mat vielen bij meerdere boeren in Drenthe. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand. Wat vliegt er nu weer in de brand, stond onder meer op de wenskaarten.

Vlak daarvoor was een van de boerderijstallen van een van de boeren in de brand gestoken. Deze agrariër is een van de voortrekkers van het windmolenproject de Drentse Monden. ,,In die context zeer bedreigend’’, zeiden de officier van justitie en de rechter met oog voor de oplopende spanningen in Drenthe en Groningen tussen voor- en tegenstanders van de windmolens.

Getraumatiseerd

Uit rapporten van de reclassering komt naar voren dat de 58-jarige S. superfanatiek tegen de windmolens strijdt. Hij reisde van hot naar her om overal in het land te strijden tegen de komst van de molens. Zelfs zijn vrouw noemde zijn gedrag ‘soms wat extreem’.

S., die een voorname rol heeft bij stichting Platform Storm, gaf aan enorm te hebben geleden onder de inval en arrestatie door de politie. In eerste instantie verklaarde hij nog wel bij de politie, maar uiteindelijk sloeg hij dicht en beriep hij zich op zijn zwijgrecht. ,,Bij het verhoor van de politie had ik het idee dat de rechercheur er plezier in had om mij zo aan te pakken’’, zei S.. Volgens de reclassering zou S. hebben aangegeven getraumatiseerd te zijn door de twee dagen in de gevangenis en de behandeling door de politie. Hij zou een vorm van post traumatische stress stoornis (ptts) te hebben. Ook zou hij, zo oordeelt de reclassering, leiden aan een tunnelvisie rond windmolens.

S. gaf aan momenteel geen baan te hebben. Dat kwam onder meer door zijn vele werk en tijd die hij stak in de strijd tegen de komst van de windmolens in Drenthe en Groningen. ,,Op een gegeven moment zijn mijn gezin en ik verhuisd van het Westen naar Drenthe. Als er windmolens komen, dan ga ik weg.’’

‘Ludieke actie’

Ook werden kaarten gestuurd met de tekst ‘Wie wind zaait zal storm en voorwerpen oogsten’ en ‘Beleggen of investeren in windenergie: Russische roulette’. Daarbij werden in de envelop ook zaadjes van een giftige plant, de berenklauw, gestopt.

Al die teksten, zo bleek uit sporenonderzoek, zijn uitgedraaid met de Canon-printer van de man uit Nieuw-Buinen. Dat ontkende hij ook niet, maar de rest wel. Volgens de man werden zijn computer en printer veelvuldig gebruikt door andere medestrijders tegen windmolens. ,,Ik wist niets van die teksten. Ik zat in een andere ruimte om de adressen op enveloppen te plaatsen. Anderen hebben die teksten geschreven.’’

Verdachte schrijvers nepbrief windpark aangehouden
Lees verder

Maar dat noemde de rechter compleet ongeloofwaardig. Volgens hem wist de 58-jarige S. heel goed wat er in die teksten stond. Tegelijkertijd veroordeelde de rechter hem alleen voor de bedreiging met de kerstkaart die rept over de brand. ,,Meerdere boeren die dit hebben ontvangen hebben de kaarten als bedreigend ervaren. Die hebben een gezin en bedrijf.’’ De man gaf aan dat hij die tekst ook te ver vond gaan.

S. verdedigde zich met het argument dat hij dacht dat het om een ‘ludieke actie’ zou gaan. Hij gaf aan geweld absoluut te verwerpen. ,,Het was ook niet bedoeld om de boeren bang te maken, maar bewust van waar ze mee bezig waren’’, zei S.

Vrijspraak voor nepbrieven

De man is vrijgesproken over het versturen van nepbrieven in naam van Economische Zaken. Een maand voor het versturen van de kerstkaarten kregen inwoners van 2e Exloërmond en Nieuw-Buinen een brief van het ministerie van Economische Zaken in de bus. Hierin werden deelnemers van het windpark, een gedeputeerde en een hoge ambtenaar van EZ met naam, adres en telefoonnummer genoemd. In de bijlage van de nepbrief riep zogenaamd de Ombudsman op tot betere communicatie.

De zaak van de nepbrief leidde tot in de landelijke politiek tot ophef. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra en enkele windboeren deden aangifte bij de politie.

Enkele maanden later werden S., zijn vrouw en een andere vrouw opgepakt voor de nepbrief en de kerstkaarten. De zaak tegen de vrouwen werd eerder geseponeerd.

De officier van justitie vroeg dinsdag al om vrijspraak voor wat betreft de nepbrief. Hoewel de onderbuik van officier van justitie Irene van Overbeeke anders zei. ,,Maar daar kunnen we niks mee.’’ De rechter had exact hetzelfde gevoel. ,,Het gevoel zegt dat u zeker wel betrokken bent bij die nepbrieven, maar honderd procent zeker is dat niet.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.