De rechtbank in Zwolle.

Celstraf dreigt voor man uit Darp vanwege bezit honderden stuks knalvuurwerk en pillen

De rechtbank in Zwolle. Foto: NDC Mediagroep

Een 24-jarige Drent liep bij een verkeerscontrole in november tegen de lamp. Al wees hij zelf de agenten op de vele dozen zwaar professioneel vuurwerk die in zijn kofferbak lagen, dinsdag is tegen hem toch 21 maanden cel geëist.

Zeven maanden daarvan hoeft hij wat de officier van justitie betreft niet uit te zitten, als hij zich onder meer aan een drugsverbod houdt en zich laat behandelen voor zijn verslaving. Want erger nog dan de bijna 30 kilo zwaar vuurwerk die de 24-jarige man uit Darp in zijn BMW had liggen, vindt het Openbaar Ministerie de honderden xtc-pillen die op zijn slaapkamer lagen.

Hij handelde anderhalf jaar lang in drugs

De verdachte begon met het kopen en verkopen van drugs voor vrienden, omdat hij ze graag hielp. Hij gebruikte zelf niet, tot hij ook zwichtte voor de verleiding. Hij handelde anderhalf jaar lang niet alleen in zijn woonplaats Darp, maar ook in het nabijgelegen Steenwijk. Hij wilde kennissen helpen toen hij ermee begon. Waarom ze bij hem kwamen voor drugs? ,,Ze dachten dat ik veel mensen kende.’‘ Dat handelen achtte de officier van justitie bewezen mede op basis van vele app-berichten op zijn telefoon. Zelf heeft hij erkend in drugs gehandeld te hebben.

Zwaar professioneel vuurwerk in de kofferbak

Bij de verkeerscontrole in november 2020 lagen circa 150 Cobra-6 knalpatronen, twee dozen met siervuurwerk en nog 3.200 nitraten in zijn kofferbak.

Het was allemaal zwaar professioneel vuurwerk maar waarom wees je de agenten daar zelf op, wilde zijn raadsman P. Krauth weten. ,,Ik realiseerde me wat ik fout had gedaan en ik ben daar eerlijk over.’‘

De verdachte was al van plan schoon schip te maken, maar toen was daar opeens die verkeerscontrole. Dat hij met ‘bommen in zijn wagen’ rondreed, zoals de officier van justitie het verwoordde, daar had hij nooit over nagedacht. Op het handelen in harddrugs staan lange straffen, zeker als je dat lang volhoudt. Daar kwam dan nog eens ‘twee seizoenen’ vuurwerkhandel bij en het bezit van stroomstootwapens.

De BMW waarin hij reed toen hij werd aangehouden, wordt wat het OM betreft niet teruggegeven. De advocaat van de verdachte benadrukte vooral dat zijn cliënt nooit beseft heeft wat de gevolgen waren van wat hij deed.

Het vonnis volgt op 9 maart.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu