Celstraf geëist tegen schoolinbreker Hoogeveen

Celstraf geëist tegen schoolinbreker Hoogeveen

Onder dwang van zijn alcoholistische vader heeft een 34-jarige man uit Hoogeveen vorig jaar een inbraak gepleegd in basisschool De Krullevaar.

Onder dwang van zijn alcoholistische vader heeft een 34-jarige man uit Hoogeveen vorig jaar een inbraak gepleegd in basisschool De Krullevaar.

Dat verklaarde de Hoogevener dinsdag bij de rechtbank in Assen. De man meldde zich naar eigen zeggen uit pure wanhoop bij het politiebureau, waar hij de inbraak opbiechtte. ,,Ik ben bijna doodgeslagen. Mijn vader wilde dat ik bleef inbreken. Maar ik was er zat van. Ik wil dat niet meer."

De verdachte is geen onbeschreven blad. De voorzitter van de rechtbank hield hem voor dat hij een strafblad van 18 pagina's heeft. ,,Laatst zeiden ze 19 pagina's", antwoordde de man. De rechter: ,,Misschien is er eentje weggewaaid." Bij zijn meest recente veroordeling kreeg hij ISD voor veelplegers opgelegd, twee jaar cel in combinatie met behandeling. Ook dat is niet goed afgelopen.

De officier van justitie verdenkt de man van drie inbraken in basisschool De Krullevaar in Hoogeveen. Ze zijn gepleegd tussen september en half oktober van vorig jaar. Twee keer werd een beamer meegenomen. Bij een van de inbraken was volgens de verdachte ook zijn vader aanwezig. ,,Waarom wordt die man nooit aangepakt", vroeg hij zich hardop af. De man zou op 23 augustus en 29 augustus in Noordscheschut ook twee keer een motorboot hebben gestolen. De officier: ,,Om zwemmend bij de boten te komen, trok hij zelfs een wetsuit aan."

Zij advocaat Rena Bosma pleit ervoor om de Hoogevener een verplichte behandeling op te leggen. De officier van justitie voelt daar niets voor, omdat hij weigert met een psycholoog te spreken over hulpverlening. Bij de strafeis houdt de officier er rekening mee dat de man zichzelf heeft gemeld bij de politie. Tegen de verdachte is vijftien maanden cel geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.

Uitspraak over twee weken.

menu