Celstraf voor handel in illegaal vuurwerk

Een 29-jarige man uit Emmen en een 41-jarige man uit Ter Apel zijn voor grootschalige handel in illegaal vuurwerk veroordeeld tot 2,5 en twee jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Beiden moeten 10.600 euro aan de staat terugbetalen, omdat dit geld met illegale handel is verdiend. De straf is bijna gelijk aan de eis die twee weken geleden door het openbaar ministerie werd voorgesteld. Beiden stonden toen terecht, samen met een 51-jarige vrachtwagenchauffeur uit Ter Apel en een 38-jarige voormalige vuurwerkhandelaar uit Enschede. De chauffeur kreeg voor zijn rol een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden opgelegd. De oud-vuurwerkhandelaar werd veroordeeld tot negen maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk en moet de man een boete van 10.000 euro betalen. De onderneming van de Enschedeër kreeg een boete van 15.000 euro opgelegd.

Anonieme tips leidden de agenten naar deze vuurwerkbende. Een undercover-agent kocht in totaal 900 kilo illegaal vuurwerk van deze Emmenaar en Ter Apeler. De telefoons werden getapt en een wagen gevolgd naar een vuurwerkbunker in Duitsland, die door de Enschedeër werd gehuurd. Bij de grens bij Zwartemeer werd de wagen aangehouden. Er zat 8000 kilo illegaal vuurwerk in de wagen. Uiteindelijk werd 24.000 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen in een loods aan de Bokslootdwarsweg en 4000 kilo in een zeecontainer in Ter Apel.

Het vuurwerk was niet volgens de wettelijke eisen opgeslagen en de voorraden vormden een groot gevaar voor de omgeving. Op de dozen waren etiketten geplakt van het vuurwerkbedrijf in Enschede. Bij doorzoekingen van de huizen van de 29-jarige Emmenaar vonden de agenten drie revolvers, een pistool en een aantal kogels. De wapens waren het bezit van de 51-jarige vader van de Emmenaar. Die kreeg voor verboden wapenbezit een boete van duizend euro opgelegd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.