Celstraf voor ontucht met minderjarige jongens Assen

Voor langdurig seksueel misbruik van twee minderjarige broers is een 55-jarige Assenaar veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk.

De rechtbank acht bewezen dat hij gedurende een langere periode ontucht heeft gepleegd bij toen minderjarige jongens. Hij ontmoette de broertjes rond 1999 op oudejaarsavond in de buurt. De Assenaar gaf ze vuurwerk en nodigde ze bij hem thuis uit. De broers kwamen daarna geregeld bij hem over de vloer. Het misbruik begon vrij snel. De slachtoffers waren ongeveer tien jaar.

Cola en computerspelletjes

De slachtoffers verklaren dat ze bij de man bleven komen, omdat ze het thuis heel moeilijk hadden. Bij de verdachte mochten ze altijd cola pakken en computerspelletjes doen. De Assenaar, die internationaal vrachtwagenchauffeur was, nam ze mee op ritten naar het buitenland. Hij deed dat met toestemming van de ouders die hem volledig vertrouwden. Ook tijdens die ritten verrichtte hij ontuchtige handelingen bij de jongens.

Homoseksualiteit

De jongste van de twee heeft ook jarenlang als pleegkind bij hem in huis gewoond. De verdachte geeft het misbruik toe. Hij zei destijds te hebben geworsteld met zijn homoseksualiteit. Ondertussen is de man wel uit de kast gekomen. Deskundigen die de man onderzochten, stellen vast dat hij mogelijk een pedofiel is en verminderd toerekeningsvatbaar was. Hij erkent dat het fout is wat hij heeft gedaan.

Het jongste slachtoffer deed eind 2014 aangifte. Zijn broer werd als getuige gehoord. Hij deed later ook aangifte. De officier van justitie heeft twee weken geleden vier jaar cel en één jaar voorwaardelijk geëist. Zij vroeg ook om een extra lange proeftijd van tien jaar.

'Verwerpelijk'

De rechtbank komt tot een aanmerkelijk lagere straf, omdat de feiten al lang geleden zijn gepleegd. Ook is de man nooit eerder veroordeeld en heeft hij naar het oordeel van de rechtbank inzicht in het feit dat zijn handelen fout was. De Assenaar moet zich verplicht onder reclasseringstoezicht stellen en zich laten behandelen voor zijn pedofiele stoornis. De rechtbank noemt het verwerpelijk dat hij misbruik heeft gemaakt van de vertrouwensrelatie die hij met de jongens had. ,,Hij heeft bij zijn handelen alleen de bevrediging van zijn eigen behoefte voor ogen gehad en geen enkele rekening gehouden met de gevoelens van de kwetsbare kinderen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.