Certificaat kermisattractie ingetrokken na ongelukken

Het certificaat van een Duitse kermisexploitant is ingetrokken nadat met zijn attractie Rock Express-Discobaan ongelukken zijn gebeurd op de kermis in Coevorden.

Dat zegt woordvoerder Lex Benden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Op de kermis in Coevorden gebeurden vrijdagavond twee incidenten, waarbij drie gewonden vielen.

Johanna Veenstra en Maria Lameijer, twee vriendinnen en klasgenoten van 12 jaar, raakten gewond toen ze uit de met hoge snelheid ronddraaiende attractie werden geslingerd. De veiligheidsbeugels van het bakje, waarin de meisjes zaten, was losgeschoten.

Volgens Annie Veenstra, de moeder van Johanna, liepen de meisjes blauwe plekken, schaafwonden en lichte kneuzingen op. De vrouw zegt dat een derde slachtoffer, een 14-jarige jongen die later op de avond in dezelfde attractie ook gewond raakte, nog in het ziekenhuis ligt. ,,Hij begon zaterdag bloed te spugen. In het ziekenhuis bleek dat hij geknapte longblaasjes heeft.”

De jongen had niet tegen zijn ouders gezegd dat hij ergens last van had. Vermoedelijk is bij hem ook de veiligheidsbeugel losgeschoten. Hij had meteen last van druk op de borst.

Vrijdagavond heeft loco-burgemeester Joop Brink de attractie uit oogpunt van openbare orde stilgelegd. Zaterdagochtend heeft de NVWA onderzoek gedaan naar de kermisattractie. Volgens Brink is toen tegen hem gezegd dat er al drie keer eerder incidenten met dezelfde attractie zijn geweest. ,,Daarom moest de attractie worden stilgezet en is zijn certificaat tijdelijk ingetrokken.”

Dat van die eerdere incidenten berust volgens woordvoerder Benden van de NVWA op een misverstand. ,,Er is anderhalve week geleden inderdaad ook een ongeluk gebeurd bij deze attractie op de kermis in Winschoten. Maar dat kwam doordat iemand op de draaiende attractie is gesprongen.” De NVWA heeft het certificaat van de Duitse kermisexploitant tijdelijk ingetrokken. Pas als bij een nieuwe keuring blijkt dat de attractie aan alle veiligheidseisen voldoet, mag hij weer op een Nederlandse kermis staan. 

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.