Chaos bij Drentse zwemplassen: 'Denk na over goede parkeerplek'

Een frisse duik in een zwemplas. Dat veel mensen er naar verlangen is te merken bij de Drentse zwemplassen waar het een chaos is met geparkeerde auto's. De politie roept automobilisten op na te denken.

Door de drukte met geparkeerde auto's worden wegen hier en daar versperd voor hulpdiensten. De politie Aa & Hunze twittert erover. 'Hulp zal door de versperde weg maar te laat komen voor een familielid, vriend of kennis.'

Nooit meer naar Ibiza: de tien beste natuurplassen van Drenthe
Lees verder

Afgelopen zondag zorgde de drukte voor problemen bij zwemplassen ' t Nije Hemelriek en het naastgelegen Gasselterveld, vlakbij Gasselte. In de laatste plas zit sinds kort een park met grote glijbanen en springschansen. Op de Houtvester Jansenweg was het zo druk dat de hulpdiensten maar met moeite bij een calamiteit zouden kunnen komen.

Zoeken naar oplossing

De politie, de gemeente Aa en Hunze en Staatsbosbeheer maken zich zorgen over de situatie. Ze overlegden dinsdag over zowel korte- als langetermijn-oplossingen. 

Volgens woordvoerder Hans Alting van Staatsbosbeheer is onder meer gesproken over ontmoedigingsbeleid voor parkeren in de berm. Zo worden er in elk geval boomstammen in de berm gelegd, zodat auto’s daar niet kunnen parkeren. 

Ook worden zandwegen afgesloten die een belangrijke toevoer zijn voor hulpdiensten. Alting: „Daar staan nu al borden met de tekst 'verboden in te rijden', maar we gaan nu ook een slagboom plaatsen om te zorgen dat daar absoluut geen mensen gaan parkeren.”

Meer parkeerplekken

Op andere plekken gaat Staatsbosbeheer juist zandwegen openen, om meer parkeerruimte te creëren. Meer structurele oplossingen zouden nieuwe verkeersregels kunnen zijn, zodat gehandhaafd kan worden. Op dit moment is er ruimte voor 800 auto’s. Volgens Alting moeten er fors meer parkeerplekken bijkomen, willen de gemeente en Staatsbosbeheer in de toekomst alle bezoekers faciliteren. Binnenkort komt een vervolg waarin deze maatregelen verder besproken worden.

Voor nu kunnen bezoekers alleen gewaarschuwd worden, zegt Alting. „Kijk goed naar de rijrichting en op borden en zorg ervoor dat je geen wegen blokkeert. Iedereen wil dichtbij parkeren, als dat niet mogelijk is parkeer dan wat verder weg.”

Of het nieuwe park met grote glijbanen en springschansen voor extra bezoekersaantallen heeft gezorgd - of alleen het mooie weer - is lastig te zeggen, zegt Alting.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.