Chemotherapie thuis op de bank? Dat kan nu bij Treant

Patiënten van de Treant Zorggroep die bepaalde vormen van chemotherapie krijgen, kunnen hun behandeling voortaan thuis ondergaan.

Ze krijgen hun medicijnen toegediend via een infuuspompje. ,,Ze krijgen de kuur in hun vertrouwde omgeving en hebben meer bewegingsvrijheid’’, zegt ziekenhuisapotheker Jeffrey Engelhart, ziekenhuisapotheker van Treant Zorggroep.

Alleen het aan- en afkoppelen gebeurt in het ziekenhuis

De thuiskuur is geschikt voor patiënten met darm-, pancreas- en maagkanker die een bepaald type chemotherapie krijgen. Ze krijgen hun chemovloeistof geleidelijk toegediend via een ingenieus pompje. Dat kan gewoon thuis, alleen het aan- en afkoppelen van het pompje gebeurt op de afdeling dagbehandeling in het ziekenhuis.

Wandelen en fietsen

Het pompje is zo klein dat de patiënten tijdens het toedienen alle ruimte hebben om zich te bewegen. ,,Ze kunnen wandelen, fietsen. Er zijn nauwelijks beperkingen’’, zegt Engelhart.

Niet verplicht

Treant biedt de thuischemo aan op de drie ziekenhuislocaties in Hoogeveen, Emmen en Stadskanaal. De thuisbehandeling is niet verplicht. Patiënten mogen ook kiezen voor behandeling in het ziekenhuis.

Apotheker Engelhart: ,,We kunnen patiënten die thuis een chemokuur willen ondergaan nu echt iets bieden. De patiënt heeft nu een keuze en dat vind ik een goede ontwikkeling.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.