Chinees conflict in Assen

Drie Chinese restauranthouders in Assen liggen met elkaar in de clinch. Ze troffen elkaar dinsdag voor de rechter in Groningen.

Aanleiding voor het conflict is nieuwkomer wereldrestaurant Happy World dat zich met 400 tafeltjes in een voormalige garage op het industrieterrein langs de A28 bij Assen-noord heeft gevestigd.

Vergunning
Die plek is zeer tegen de zin van restaurant Wok van Drenthe in het dorp Ubbena en Jasmijn Garden in de eveneens vlakbij gelegen Asser woonwijk Marsdijk. Zij vrezen omzet te verliezen aan restaurantreus Happy World en ze vinden dat de gemeente Assen hen heeft benadeeld door een vergunning te verlenen. Die vergunning terug laten draaien was dinsdag hun inzet bij de rechtbank. Ze worden daarin gesteund door vastgoedbeheerder Aprisco.

Volgens Happy World is er met de vergunning niks mis. Terugdraaien ervan zou echter rampzalig zijn. De schade die ontstaat als Happy World moet sluiten is vele malen groter dan de omzetderving voor concurrerende restaurants in de buurt, zei advocaat Rens Snel van Happy World. Eigenaar Bo Qiu heeft 1,2 miljoen euro geïnvesteerd in zijn wereldrestaurant op het industrieterrein Assen-Noord. Sluiting van de deuren zorgt voor een financieel drama voor deze ondernemer, zei Snel. Dit weegt niet op tegen de 11 procent aan omzetdaling zoals restaurant Jasmijn Garden aan de rechter voorlegde, aldus Snel.

'Geen raadsbesluit'
In tegenstelling tot eigenaren van de naburige Chinese restaurants vindt Snel dat de exploitatievergunning geheel terecht is verleend. Die is helemaal niet in strijd met de 'Ontwikkelingsvisie detailhandel en horeca' zoals de bezwaarmakers beweren. ,,Het gaat hier om een visie, niet om een raadsbesluit. Het is mogelijk om voor uitzonderingen af te wijken."

Het pand waarin Happy World is gevestigd stond een lange tijd leeg. Er is voldoende parkeergelegenheid en het is, net als de tegenoverliggende McDonald's, zichtbaar vanaf de A28. Precies wat nodig is voor een dergelijke formule: 'Bam de A28 af, parkeren en het restaurant in'.

Peter Sluyter, de advocaat van de bezwaarmakers, erkent dat hier ook een concurrentiebelang speelt. ,,De nieuwe exploitanten van Jasmijn Garden zijn een half jaar geleden begonnen met de verwachting dat er geen nieuwe horeca zou worden gevestigd op het bedrijventerrein. Maar ze waren amper een maand bezig of er werd toch een vergunning verleend voor een concurrerend restaurant aan de overkant." Het stoort Sluyter het meest dat na het indienen van de bezwaren de gemeente zich klaarblijkelijk in alle bochten wringt om Happy World alsnog in te passen in het huidige horecabeleid.

Binnen een week doet de rechter uitspraak.

Foto archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.