Chinees riet verdringt Nederlands riet op Drentse daken

Rietdekker Rene Aasman uit Zwinderen aan het werk.

Rietdekkers uit heel Nederland stappen massaal over op Chinees riet. Met alle gevolgen van dien voor de Hollandse rietteler. Maar waarom? René Aasman van rietdekkersbedrijf Aasman uit Zwinderen vertelt.

Meneer Aasman, wat is er zo speciaal aan Chinees riet?

„De kwaliteit van het riet uit China is uitstekend. Voor daken hebben wij zoetwaterriet nodig en China geeft ons die garantie. Andere landen niet altijd. Chinees riet is daarnaast goed hard en taai, precies wat we nodig hebben op de Drentse daken!”

Sinds wanneer is Chinees riet zo in trek?

„Vijf jaar geleden hebben rietdekkers de Chinezen ontdekt. Ik denk dat in heel Nederland zo’n zeventig procent van de rietdaken inmiddels is bedekt met Chinees riet. Zelf gebruik ik het ook bijna alleen nog maar. Heel soms gebruik ik nog wat uit Nederland.”

Gaat het alleen om de kwaliteit?

„Nou, de prijzen voor Chinees riet zijn ook gunstig. De lonen liggen daar nou eenmaal lager, he? Ik denk dat het per vierkante meter zo’n tien euro scheelt, in vergelijking met Nederlands riet. Een gemiddeld dak is ruim 200 vierkante meter groot. Tel uit je winst. Bijkomend voordeel is dat het Chinese riet ook de prijs van Hollands riet drukt: de branche moet ineens concurreren.

Begrijpt u dat Nederlandse riettelers nogal gefrustreerd zijn over deze Chinese riettrend?

„Ja, ik snap wel dat de telers klagen. Maar heel eerlijk gezegd hebben ze dit zelf in de hand gewerkt. Nederlanders hebben lang het monopolie gehad, waardoor de prijzen ook hoger lagen. Nu moeten ze ineens concurreren. De wereld wordt kleiner en waar water is, groeit riet. Dus de markt zal alleen nog maar verder groeien.”

menu