Clash dreigt in raad van Tynaarlo: bouwplan Paterswolde afblazen of snel groen licht geven?

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald of afspraak is afspraak? Een botsing dreigt in de raad van Tynaarlo over het bouwplan voor Paterswolde.

Heeft projectontwikkelaar PC Vastgoed het daalderse plekje van de obs Paterswolde-Noord niet veel te goedkoop in handen gekregen? Is er niet een minder massaal plan te bedenken? Het aantal kritische vragen o ver het bouwplan neemt snel toe. Omwonenden van de Boterdijk eisen openheid over de transactie, met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Leefbaar Tynaarlo wil ook openheid, net als de ChristenUnie.

Tandengeknars in Vries

Het moet leiden tot een hoop tandengeknars op het gemeentehuis in Vries. Daar willen ze haast maken met de wijziging van het bestemmingsplan, die nodig is om groen licht te geven voor de woningbouw. Begin deze maand stuurde het college van B en W nog een vermanende brief naar de raad. De raad heeft eerder al besloten om vrijkomende schoollocaties te bestemmen voor woningbouw, luidde de strekking. Daarmee zijn verwachtingen gewekt bij PC Vastgoed, die de grond in Paterswolde heeft gekocht, onder voorbehoud van goedkeuring van de bestemmingsplanwijziging.

Is dit marktconform?!

Juist bij die verkoop wringt nu de schoen. De ChristenUnie wijst op de koopprijs van 70 euro per vierkante meter ,,terwijl elders in de gemeente 200 tot 300 euro wordt betaald en gevraagd’’ en vraagt waarom de college dit marktconform vindt.

,,Onze vragen komen laat, maar niet te laat’’, vindt de ChristenUnie. ,,De besluitvorming is geen fuik waaruit geen terugkeer mogelijk is.’’

Leefbaar Tynaarlo wil eerst het naadje van de kous weten over de verkoop. Het hele dossier moet ter inzage komen te liggen voor de raadsleden, eist fractieleider Casper Kloos. Ook vindt hij dat het onderwerp van de raadsagenda voor 12 september moet worden gehaald.

Foeilelijk of mooie overgang?

De omwonenden vinden het bouwplan van PC Vastgoed foeilelijk, het college van B en W stelt in de brief aan de raad dat het mooie, soepele overgang en verbinding oplevert met de bestaande bebouwing aan de Groningerweg. En PC Vastgoed heeft zich bij het opstellen van het plan gehouden aan de uitgangspunten die de gemeenteraad zelf heeft opgesteld, aldus het college.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.