Burgemeester laat zorginstelling Brink-Akker in Wijster ontruimen

Cliënten van private zorginstelling de Brink-Akker in Wijster worden dinsdagochtend naar een andere plek gebracht. Er zijn ernstige zorgen over de veiligheid van de cliënten.

Dertien bewoners, onder wie een terminaal zieke man, zijn gesommeerd hun spulletjes te pakken. Daarna worden zij naar een andere locatie gebracht. Directrice Saskia Ritsma is apart genomen. De politie ziet erop toe dat zij geen contact heeft met de cliënten.

Eén cliënt weigert te vertrekken. Zij wil haar kamer op het terrein gaan huren. ,,Ik slaap liever in de goot dan onder de hoede van de gemeente. Er wordt niet gekeken naar mensen, ze hebben geen idee wie wij zijn. Dat is pas onveilig.''

Bij de ontruiming van de zorginstelling is ook de politie aanwezig. Foto: Marcel Jurian de Jong

Toezichthouders van de samenwerkende Noord- en Midden-Drentse gemeenten voeren de regie bij de ontruiming. Zij worden vergezeld door twee agenten.

Bewoners van zorginstelling Brink-Akker krijgen langer bedenktijd over verhuizing
Lees verder

Veiligheid

,,We maken ons ernstige zorgen over de kwaliteit van zorg en de veiligheid van de bewoners”, licht woordvoerder Martin de Bruin van regiegemeente Assen de keuze toe. ,,Wij bieden bewoners aan ze vandaag onder te brengen op een ander adres. Daarbij lichten we ze voor over de mogelijkheden en de kwaliteit van zorg die ze nu ontberen. Daarnaast schetsen we het toekomstperspectief bij andere zorgaanbieders.”

Volgens de woordvoerder hebben de gemeenten de directrice verschillende scenario's voorgelegd om tot een oplossing te komen. ,,Onze voorkeursoptie was een andere zorgaanbieder de zorg te laten overnemen, zodat we met de bewoners van de Brink-Akker in de tussentijd rustig konden zoeken naar een andere plek", zegt woordvoerder Martin de Bruin. De directrice weigerde dat. Zij vindt dat alle maatregelen die de gemeente heeft voorgesteld 'absoluut niet in het belang zijn van de bewoners'. 

Veel kritiek op woonvorm De Brink-Akker. Maar directie belooft beterschap
Lees verder

Foto: Marcel Jurian de Jong

Inspectierapport

De Brink-Akker ligt onder vuur sinds het uitlekken van een inspectierapport door de gemeente Tynaarlo eind juni dit jaar. Toezichthouders van de samenwerkende Noord- en Midden-Drentse gemeenten concludeerden daarin onder andere dat 24-uurszorg niet goed was geregeld, medewerkers onvoldoende opgeleid en er geen sprake is van dagbesteding, terwijl daar wel geld voor wordt ontvangen.

Contract stop

De gemeenten besloten eind augustus het contract met de private zorginstelling per direct stop te zetten. De cliënten werden daarover per brief en later tijdens een informatiebijeenkomst geïnformeerd. Hen werd in eerste instantie te kennen gegeven dat zij binnen drie dagen moesten vertrekken. De cliënten kregen een week extra bedenktijd, waarin de gemeente alternatieve opvangplekken garandeerde.

In de Brink-Akker wonen vooral mensen met een psychiatrische achtergrond. Enkele cliënten hebben een verstandelijke beperking. Tot vorige week woonden er zeventien mensen.

Na publicatie is de kop van het artikel: 'Zorginstelling Brink-Akker op last burgemeester ontruimd' aangepast. De burgemeester gaf bevel het terrein te mogen betreden. De keuze om weg te gaan of te blijven ligt uiteindelijk bij de bewoners zelf. Wel is blijven moeilijk, omdat de gemeenten het contract met de zorginstelling hebben opgezegd. De geldkraan is dus dicht.

Bewoners reageren gelaten

De meeste bewoners van de zorginstelling reageren gelaten op de ontruiming. ,,Het gaat wel'', zegt René als zijn begeleider persoonlijke spullen in de auto stopt. Ook cliënt Dirk laat het over zich heen komen. Vorige week wilde hij blijven, nu kiest hij eieren voor zijn geld. ,,Ik was er al mee bezig, maar nu is een plek voor me geregeld. Mijn hondje mag ook mee, dat was mijn voorwaarde. Ik ben wel kalm nu.” De ontruiming verloopt rustig en geordend.

Zorg bij de Brink-Akker in Wijster onder de maat: Cliënten worden weggehaald
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.