Clubhuistapes alleen niet genoeg om No Surrender-baas achter de tralies te houden

No Surrender-baas Henk Kuipers is een gevaarlijke crimineel, verkondigen politie en justitie. Het zou een afgang zijn als zij dat niet kunnen bewijzen.

De schijnbaar onaantastbare Kuipers (53), een van de drie worldcaptains van No Surrender in Nederland, zal Kerstmis waarschijnlijk moeten vieren in de gevangenis. Hij is deze week door een arrestatieteam van het bed gelicht. De Emmenaar is aangehouden op verdenking van afpersing, bedreiging en diefstal met geweld. Forse beschuldigingen die de recherche en het Openbaar Ministerie (OM) snel met voldoende bewijs moeten onderbouwen.

Kuipers en zijn ‘Outlaw Motorgang’ worden al jaren scherp in het vizier gehouden door justitie. Op een boete voor dronken rijden na is de No Surrender-baas nog nooit veroordeeld. Lang recherchewerk met alle mogelijke middelen en mankracht hebben dinsdagochtend uiteindelijk geleid tot de zorgvuldig geregisseerde arrestatie van Kuipers. Vrijdag beslist de rechter-commissaris over het verlengen van het voorarrest met twee weken, naar verwachting een formaliteit.

Tiradevlogs

In dit stadium zijn de eisen van de rechter, die bepaalt of Kuipers voorlopig in de cel moet blijven, nog niet zo streng. Dat weten de officier van justitie en het onderzoeksteam. Zeker is dat de recherche tot op het bot gemotiveerd is om met een ijzersterk dossier te komen. De zaak Kuipers mag niet mislukken. Het onderzoek richt zich niet op individuen, maar op een structurele aanpak van criminele motorclubs, benadrukt de politie. Maar ze willen Kuipers wel heel erg graag pakken. Deze man, met zijn reallife soap Captain Henk en tiradevlogs tegen het bevoegd gezag en journalisten, moet achter de tralies. Hoe langer hoe beter, als het aan het OM ligt.

Afluisterapparatuur

Er lopen strafzaken tegen enkele leden van No Surrender, waarvan de uitkomst nog ongewis is. Tot nu toe is de opbrengst van de jacht op de motorclub in Emmen vrij mager. In 2014 is afluisterapparatuur geplaatst in het clubhuis. Twee jaar zijn de leden afgeluisterd op clubavonden en feesten. Begin dit jaar werd een inval gedaan. Behalve restjes drugs is niets gevonden. De president van de motorclub, de tweede man achter Kuipers, is toen gearresteerd. Hij is deze zomer voor drugsbezit en dealen veroordeeld tot een jaar cel, waarvan negen maanden voorwaardelijk. Veel lager dan door het OM geëist. Drie maanden had hij in voorarrest gezeten. Na de uitspraak van de rechtbank was hij vrij man.

Niet vies van geweld

Dat er verdenkingen zijn tegen No Surrender en zijn voorman is niet verwonderlijk. Intimideren lijkt een tweede natuur geworden. Wie iets doet, zegt, of schrijft dat Kuipers niet aanstaat, kan rekenen op een forse uitbrander; openlijk op Facebook of rechtstreeks. De heren van No Surrender, vrouwen mogen geen lid worden, zijn niet vies van geweld. Het maakt onderdeel uit van de interne clubcultuur. Praten over wat binnen de club gebeurt, is verboden. Wie de regels overtreedt kan hardhandig aangepakt worden.

Clubhuistapes

Acht in ongenade gevallen clubleden zijn volgens de politie door Kuipers mishandeld en afgeperst. Ze moesten, zegt de politie onder meer op basis van de clubhuistapes, onder dreiging van geweld een paar duizend euro boete betalen. Bij Opsporing Verzocht is een geluidsfragment van de clubhuistapes afgespeeld. Daarop zou te horen zijn dat een uitgestoten clublid wordt mishandeld. Captain Henk zelf is luid en duidelijk te horen. Hij klinkt intimiderend en bedreigend.

Politie: Duitser heeft zich gemeld

Dat werkelijk geweld is gebruikt staat op basis van het fragment uit de clubhuistapes niet onomstotelijk vast. Er is steunbewijs nodig, liefst een verklaring van het slachtoffer of een getuige die heeft gezien wat er precies is gebeurd in het clubhuis. Donderdagmiddag kwam de politie met het bericht dat het Duitssprekende slachtoffer op het geluidsfragement zich heeft gemeld. Nu is het afwachten of hij het scenario van de recherche bevestigt. Als ‘de Duitser’ dat doet, kan het een doorbraak zijn in het onderzoek naar Henk Kuipers. Voor hem, maar ook voor het OM worden het spannende maanden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.