Achilles 1894 uit Assen sluit het sportpark en Alcides uit Meppel gooit er één team uit. Steeds meer Drentse sportverenigingen krijgen te maken met coronabesmettingen.

Clubbesturen bellen zich suf met de GGD en de overkoepelende sportbonden als een lid positief getest is. De ene club gooit heel het sportpark dicht, de andere gelast alleen de wedstrijd af van het team met een besmette speler.

Neem voetbalclub Achilles 1894 in Assen. Het bestuur heeft het sportpark op slot gedaan nadat drie leden en de hoofdtrainer besmet zijn met het coronavirus. De hoofdtrainer heeft contact gehad met diverse personen binnen de vereniging. Op advies van de GGD besloot het bestuur alle activiteiten op het sportpark tot en met dinsdag te verbieden: thuis- en uitwedstrijden, trainingen en vergaderingen.

Alcides

Voetbalclub Alcides in Meppel doet het anders. Een speler van het eerste zondagelftal testte positief op corona. Na contact met de GGD en KNVB zijn acht teamgenoten in quarantaine gegaan en is de uitwedstrijd van het eerste elftal uitgesteld en zijn trainingen voorlopig gestopt. De overige wedstrijden en trainingen van Alcides gaan op advies van de GGD door.

SC Angelslo uit Emmen heeft na besmetting van één speler alle uit- en thuiswedstrijden dit weekeinde eruitgegooid.

,,Een algemene richtlijn over wat te doen bij een positieve besmetting is er niet. Wij hebben contact gehad met de GGD en KNVB en waren er snel uit om ons sportpark te sluiten. Anders hadden wij het als bestuur gedaan. Je bent toch verantwoordelijk”, zegt voorzitter Peter de Jong van Achilles 1894.

Wrevel in bestuur

Het nemen van maatregelen levert soms ook wrevel in het bestuur op. Bij SC Stadspark in Groningen stapte de voorzitter op omdat hij het sportpark wilde sluiten maar andere bestuursleden niet meekreeg.

Per situatie wordt bekeken welke maatregelen worden genomen. Maatwerk heet dat. ,,We geven de clubs een dringend advies. De vereniging volgt dat normaal gesproken op, maar het bestuur beslist. De ene club gaat daarin verder dan de andere. Over het algemeen zeggen we: gebruik je gezond verstand”, zegt Bart Raaijmakers van GGD Drenthe.

Niet alleen voetbalclubs maar alle takken van sport hebben te maken met coronabesmettingen. Meerdere zaalsportclubs besloten hun wedstrijden af te blazen, zoals volleybalvereniging Rolde. Handbalclub Hurry-Up uit Zwartemeer heeft een tweede besmettingsgeval in de herenselectie, waardoor deze herenteams niet spelen en in quarantaine blijven. ,,Het is heel breed. We zien ook besmettingen bij de scouting”, aldus Raaijmakers.

KNVB krijgt veel vragen

De grootste sportbond, de KNVB, krijgt veel vragen van clubs over coronabesmettingen. ,,.Het advies van de GGD is daarbij leidend. Dat het advies per club verschillend is, kan verwarrend zijn voor bestuurders”, erkent Daan Schippers van de KNVB. De voetbalbond vreest dat corona de speelschema’s voor de competitiewedstrijden in de war gaat schoppen.

Vorige week gingen al de sportparken van de Emmer clubs WKE’16 en Bargeres dicht en kwamen twee elftallen van Drenthina niet in actie. Daarnaast werden alle wedstrijden bij SV Hoogersmilde afgelast en bleven ook de twee hoogste elftallen van Rolder Boys langs de kant.

Teams van WKE’16 staan ook dit weekeinde niet op het veld, terwijl wedstrijden van Drenthina, Bargeres, Rolder Boys en SV Hoogersmilde wel weer staan ingepland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus