Coöperatieve bakkerij Ons Belang Peize redt het niet

De oudste coöoperatieve bakkerij van het land stopt ermee. Bakkerij Ons Belang in Peize verkoopt de zaak aan bakker Van Esch uit Zevenhuizen.

Peize houdt daarmee wel een bakkerij en Van Esch neemt ook het personeel over, maar voor de coöperatieve Verbruiksvereniging Ons Belang valt na 110 jaar het doek. In 2015 stond het water de cooperatieve verenging ook al aan de lippen. Toen is met een dringende oproep aan de Peizenaren om hun unieke bakkerij te koesteren en door de verkoop van het onroerend goed het onheil gekeerd. Ook zijn er certificaten uitgegeven om de winkel te kunnen moderniseren.

Liquide middelen raken op

Volgens voorzitter Peter ten Hoor is de opbrengst van het pand gebruikt om noodzakelijke investeringen te doen en de marketing beter op te zetten. De heropening van de winkel eind 2016 werd gekenschetst als een laatste inspanning om de coöperatieve vereniging toekomst te geven. Het bedrijf was toen te redden met tien procent extra omzet. Ook is samenwerking gezocht met bakker Rolf Koning van de Paiser Meul. Maar alle inspanningen hebben er niet toe geleid dat de onderneming uit kan. Ten Hoor: „Helaas is het de laatste maanden gebleken dat de verlieslatende exploitatie niet is om te zetten naar een winstgevende situatie met als consequentie dat de beschikbare liquide middelen langzaam maar zeker op raken.”

Bakkerij en banen blijven behouden

Volgens Ten Hoor zijn er allerlei opties bekeken om de nering dichterbij de tering te krijgen. Onlangs nog is een verkooppunt ingericht in Veenhuizen om de omzet te vergroten. Ook deskundigen hebben meegedacht over oplossingen, maar zicht op betere resultaten leverde dat niet op. Het bestuur lijkt daarom het beste om de bakkerij over te dragen aan Van Esch, die al vestigingen heeft in Roden, Leek, Norg, Assen, Groningen en Zuidhorn. De bakkerij en de banen blijven daarmee voor het dorp behouden.

Leden beslissen

Net als in 2015 staat er een ledenvergadering op stapel om te bepalen wat er moet gebeuren. Op 25 januari staat het voorstel van het bestuur op de agenda om in te gaan op het aanbod van Van Esch en de coöperatie te ontbinden. Het is aan de leden of dat ook echt gebeurt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.