Coach: ‘Werkstress is van alle leeftijden’

Tijdens de week van de werkstress is er extra aandacht voor mensen met stress- en burnoutklachten. Meer dan een op de tien Groningers en Drenten heeft hier mee te maken. Wat is werkstress precies en hoe kan je ermee omgaan? Vijf vragen aan Antien Frets uit Bronnegerveen, die sinds 1999 mensen met stressklachten begeleidt en coacht.

Wat is werkstress?

,,Er zijn natuurlijk heel veel verschillende benaderingen van waaruit je die vraag kan beantwoorden. Volgens mij is werkstress echt een beleving, iets wat iemand ervaart. Dagelijkse stress hebben we allemaal, zo hebben we het leven nou eenmaal ingericht. Maar te veel stress is ziekmakend. Werkstress kan leiden tot verschillende stressklachten en een opgejaagd gevoel. En als het lang genoeg aanhoudt zelfs tot depressies en angst. Klachten uiten zich per persoon verschillend, maar terugkerende elementen zijn een opgejaagd gevoel, niet goed kunnen stoppen met werken, piekeren en een kort lontje.

Zijn er bepaalde groepen mensen gevoeliger voor stressklachten?

,,In 1999 waren ze al jong, dat is nu nog steeds zo. Als je jong bent ligt er natuurlijk extra veel druk op je: het kopen van een huis, het starten van een gezin. De angst voor het wegvallen van een baan is heel reëel en de consequenties erg groot. Maar werkstress is echt van alle leeftijden.”

Zijn er tegenwoordig meer mensen met stressklachten dan vroeger?

,,Het is er niet beter op geworden. Ik vind dat er steeds meer druk op werknemers gelegd wordt. Als je kwetsbaar bent kan je je tegenwoordig nauwelijks handhaven. Het zou fantastisch zijn als we dat met zijn allen wat meer kunnen ondervangen. Wel wordt er tegenwoordig sneller aandacht geschonken aan het verzuim van werknemers, dat was vroeger niet zo. Ik denk dat we het werk anders moeten inrichten. Dat is uiteindelijk het meest effectief. Mijn hulpverlening zou natuurlijk eigenlijk overbodig moeten zijn.”

Hoe kunnen we het werk anders inrichten?

,,Kijk, zo’n zesurige werkdag waarmee ze in Scandinavië experimenteren is natuurlijk een mooi idee. Maar het moet dan niet zo zijn dat mensen hun gewone werkzaamheden in een kortere tijd moeten doen. Ik denk dat werk te veel verweven is met wie je bent als persoon. Dat zou meer los van elkaar moeten staan. Werk zou meer taakgericht moeten zijn, werken op zich maakt je niet tot wie je bent. Ik heb wel het gevoel dat dat besef steeds meer doorsijpelt.”

Wat kunnen mensen doen om werkstress te voorkomen?

,,Het tijdig onderkennen is belangrijk. Stilstaan om na te denken vinden mensen vaak bedreigend, doordenderen is een fantastisch overlevingsmechanisme. Als je merkt dat je stressklachten hebt is een belangrijke eerste stap om er met iemand over te praten die je vertrouwt. Het belangrijkste is balans en evenwicht in het leven, naast je werk ook andere dingen doen. Niksdoen, gewoon even rommelen: voor iedereen is het anders. Zoek uit waar jij van houdt. Iedereen heeft ruimte nodig om op te laden op een manier die bij hem of haar past.”

Tijdens de Week van de Werkstress, die duurt tot en met 17 november, organiseren meer dan honderdvijftig organisaties activiteiten om werkstress aan te pakken en het werkplezier te vergroten. In Drenthe zijn er geen deelnemende bedrijven, in Groningen doen de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit Groningen en het Martini Ziekenhuis mee aan de Week van de Werkstress.

menu