'Coevorden kan weer een beetje meedoen'

Het gebak ontbrak maandagochtend nog bij de koffie, maar een beetje feest is het toch wel op het gemeentehuis van Coevorden.

De gemeente presenteerde voor het eerst in tijden weer een begroting, die ruimte laat voor nieuwe ontwikkelingen. En een structureel begrotingsoverschot, constateerde wethouder Jan Zwiers (Belangen Buitengebied Coevorden) met onverholen trots.

Goed, het zijn nog geen miljoenen waar in Coevorden over gesproken wordt, wel iets meer dan een miljoen in 2017 - al valt het overschot terug naar bijna 3 ton als nieuwe voorstellen voor volgend jaar worden ingecalculeerd. Op een begroting van totaal 95 miljoen is dat nog maar beperkt. ,,Maar het begin is er.’’

Bevolking wordt beloond

Zwiers realiseert zich goed dat, behalve het personeel op het gemeentehuis dat hier en daar een veer moest laten, vooral de bevolking van Coevorden de afgelopen jaren heeft geleden onder de toen noodzakelijke bezuinigingen. Ze worden er nu min of meer voor beloond: de wethouder van financiën belooft de gemeentelijke tarieven ,,zodanig aan te passen dat de lastendruk gemiddeld genomen gelijk blijft.’’ Maar, waarschuwt hij ook: ,,Als er een tarief omhoog gaat moeten we het eerst denken aan de onroerendezaakbelasting.’’

Het overschot op de begroting is vooral het gevolg van extra rijksmiddelen uit het gemeentefonds, zegt Zwiers. Door dat extra geld wil de gemeente ook de forse bezuinigingen op het onderhoud van openbaar groen niet verder doorvoeren. Dorpen en wijken krijgen meer kansen om hun initiatieven beloond te zien met wat geld.

Het mooie van deze ontwikkeling in de begroting is dat Coevorden dubbeltjes niet drie keer meer hoeft om te draaien, alvorens het in projecten stapt. ,,Ik ben blij dat we weer een beetje mee kunnen doen’’, zegt Zwiers, onder meer wijzend naar het project Vierkant voor Werk. Samen met omliggende gemeenten, provincie Drenthe en rijk probeert Coevorden daarin de regionale economie te stimuleren en de werkgelegenheid te bevorderen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.