Coevorden krijgt alsnog gasloos zwembad

De Swaneburg wordt omgebouwd tot zwembad waar geen gas meer gebruikt hoeft te worden.

De gemeenteraad van Coevorden is dinsdagavond alsnog akkoord gegaan met het gasloos maken van het overdekte zwembad Swaneburg. Begin dit jaar werd het plan nog uitgesteld, omdat met name BBC2014 en VVD twijfelden aan de technische en financiële haalbaarheid.

Daarom schakelde de gemeente Coevorden adviesbureau Syntraal in voor een tweede onderzoek. Twee weken geleden maakte Syntraal duidelijk dat het plan niet alleen haalbaar is. Het verduurzamen van het complex volgens de gekozen methode werd zelfs van harte aanbevolen. Het bureau wees op het belang van een snelle aanpak, want tijdverlies kost alleen maar extra geld.

Dat hadden enkele fracties begin dit jaar al geconcludeerd. ,,Ik begrijp dan ook niet waarom we hier zo lang en uitgebreid over hebben moeten discussiëren’’, zei Lars Hoedemaker van D66.

VVD-raadslid Andé Oudeboon zei verheugd te zijn dat het tweede onderzoek het eerdere plan geheel ondersteunt. ,,En ik ben blij met de toezegging van de wethouder dat de andere zwembaden in de gemeente ook in aanmerking kunnen komen voor geld voor verduurzaming.’’

Meer risico’s

Alleen BBC2014 twijfelde nog. Raadslid Ton Soppe wees opnieuw op een soortgelijk project in de gemeente Tynaarlo, waar voor een andere methode van verduurzaming is gekozen. BBC2014 vreest dat er meer risico’s zijn dan andere fracties denken. ,,Desondanks geven we het plan het voordeel van de twijfel.’’

Dat betekent dat de gemeente samen met de provincie nu een half miljoen euro uittrekt voor de aanpak. Coevorden is goed voor 150.000 euro, Drenthe legt 140.000 euro op tafel. De rest krijgt het bad in de vorm van een lening die aan de gemeente moet worden terugbetaald.

‘Warmte in zomer verdwijnt in de bodem voor winter’

Het bad wordt straks vooral dankzij aardwarmte verwarmd. Dat gebeurt via een gesloten systeem, met putten die 140 meter diep zijn. De overtollige warmte die dankzij collectoren op het zwembaddak in de zomer wordt opgewekt, verdwijnt in de bodem. In de winter kan die warmte worden gebruikt om het zwemwater op de juiste temperatuur te krijgen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe