Coevorden loopt warm voor behoud fundering Bentheimer Poort, maar is dat genoeg?

De gemeente Coevorden wil. De projectontwikkelaar wil best. En zowat de hele bevolking wil maar al te graag. Maar blijft met al die goodwill het fundament van de Bentheimer Poort behouden?

Honderden belangstellenden meldden zich zaterdag bij de opgravingen langs de Bentheimerstraat. Archeologen vertelden over wat ze eerder die week hadden aangetroffen: de fundering van de rond 1870 afgebroken Bentheimer Poort, gebouwd rond 1600 ten tijde van de opbouw van de vesting. Met aan een kant een muur van liefst een meter dik, en aan de andere kant zwart zand dat duidt op de loop van de gracht.

Jong en oud lieten zich bijpraten. Sommigen met boeken over Coevorden in de hand en anderen met tekeningen hoe het vroeger was. ,,Ssssst’’, klonk het zaterdag af en toe vermanend als door geroezemoes de archeologen niet goed verstaanbaar waren.

Tastbare geschiedenis

Tastbare geschiedenis, die zo in de smaak valt dat er ook op andere dagen - zonder uitleg - telkens weer Coevordenaren een kijkje nemen bij de zo bijzondere bouwput.

Coevorden onderneemt allerlei pogingen om de zo roemruchte historie van de stad beter zichtbaar te maken. Zo was er deze zomer een tentoonstelling in het museum waar de bevolking werd opgeroepen te kiezen welk historisch element weer zou moeten terugkeren in de binnenstad. De veemarktpoort op de Markt? Of toch liever de galg? Waterpompen? Ambachtelijke bedrijven op de Weeshuisweide?

Glasplaat over de vondst

Het moet allemaal nog in gang worden gezet, terwijl er nu tegelijkertijd zomaar échte geschiedenis valt te zien. Wethouder Jeroen Huizing zei vrijdag dan ook niet voor niets dat hij maar wat graag een glasplaat over de vondst wil leggen, zodat iedereen in de toekomst die tastbare historie kan zien.

Parkeergarage

Projectontwikkelaar Jeroen Hoekstra, die op de beoogde plek appartementen gaat bouwen, denkt mee. ,,Want ik zou het zonde vinden als ook dit stukje geschiedenis zou verdwijnen. Onder het complex zou een parkeergarage komen. We zouden iets hoger kunnen bouwen, zodat we de oude fundering kunnen bewaren en toegankelijk maken. Of het bouwblok zou iets verschoven kunnen worden, maar er is maar weinig ruimte.’’

Misschien wel veel geld

Zulke aanpassingen kosten geld. Misschien wel veel geld. Hoekstra wil het daar nog niet over hebben. Maar duidelijk is wel dat als de gemeente iets wil, de portemonnee getrokken moet worden. Op korte termijn volgt het eerste gesprek.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.