De gemeente Coevorden wil de democratische beweging in Wit-Rusland een hart onder de riem steken door zondag de oppositievlag te hijsen en aanhangers moed in te spreken middels een videoconferentie.

Deze zondag is uitgeroepen tot dag van solidariteit met de oppositie in Belarus, zoals Wit-Rusland ook wel wordt genoemd.

Wie precies de deelnemers zijn aan die virtuele bijeenkomst, laat burgemeester Bert Bouwmeester van Coevorden voor hun veiligheid in het midden. ,,Het zijn vanzelfsprekend niet de officiële vertegenwoordigers van de overheid. Wel die van mensenrechtenorganisaties, maatschappelijke bewegingen en journalisten. Mensen die we deels de afgelopen jaren hebben ontmoet tijdens onze uitwisselingen.’’

Laatste dictatuur van Europa

Coevorden heeft namelijk al jaren een stedenband met het Wit-Russische Brest. Oorspronkelijk voornamelijk uit economische motieven. Maar - volgens Bouwmeester - na de frauduleus verlopen verkiezingen in augustus vorig jaar vooral om humanitaire redenen. Want de band met de laatste dictatuur van Europa, zoals Wit-Rusland al jaren wordt genoemd, knelt dusdanig dat zowat iedere maand de politiek in Coevorden erover discussieert.

loading

Sinds afgelopen zomer in ieder geval, toen president Aleksandr Loekasjenko - op dat moment al 26 jaar aan de macht - opnieuw de verkiezingswinst opeiste. Ondanks sterke aanwijzingen dat de verrassende tegenkandidaat Svetlana Tichanovskaja een klinkende zege had behaald.

Sindsdien is het onrustig in het land. Met veel geweld en duizenden arrestaties worden tegenstanders onder de duim gehouden. Raadslid Lars Hoedemaker (D66): ,,Waar Loekasjenko corona eerst bestreed met wodka en ijshockey, gebruikt hij het virus nu om te regeren met ijzeren vuist.’’

‘Geweld mag nooit een antwoord zijn’

In de rumoerige dagen na de verkiezingen riep Bouwmeester zijn collega in Brest al eens op met begrip te reageren op het protest in Brest. ,,Geweld mag nooit een antwoord zijn op vreedzame protesten.’’ Hij schreef dat Coevorden inwoners van Brest ondersteunt die opkomen voor vrijheid van meningsuiting, democratie en eerlijke verkiezingen. Antwoord op de brief heeft Bouwmeester nooit gekregen.

Een maand later ontving Coevorden wel met vlagvertoon de officiële vertegenwoordiger van het dictatoriale regime, namelijk de ambassadeur van Wit-Rusland. Oud-wethouder Bernhard Ensink ergert zich groen en geel aan de goede sier die Wit-Rusland hiermee maakte, middels vrolijke foto’s op de site van de ambassade. Bouwmeester snapt het ongenoegen hierover, vertelde hij deze week de Coevorder raadsfracties. ,,Het is onderdeel van de normale diplomatie. Ook met je ergste vijanden kom je soms op de foto. Waarmee ik niet wil suggereren dat de ambassadeur dat zou zijn, maar dat het fotomoment misbruikt werd viel te verwachten.’’

Coevorden hijst de vlag van de oppositie

Op 10 december, de dag van de mensenrechten, hees Coevorden de wit-rood-witte vlag die symbool staat voor een vrij Wit-Rusland. En Bouwmeester klom opnieuw in de pen. ,,Heroriëntatie op ons partnerschap is politiek gezien onafwendbaar indien er niet spoedig een einde komt aan de gewelddadige onderdrukking. Ik doe een beroep op u en uw stadsbestuur het niet zover te laten komen’’, waarschuwde hij nogmaals.

Voor dovemansoren wat betreft het stadsbestuur, maar een tweet in het Wit-Russisch met dezelfde boodschap werd liefst 500.000 keer gezien. Ondertussen wees de ambassade Coevorden er nog eens fijntjes op dat aan de kant van de demonstranten óók geweld was gebruikt. Bouwmeester: ,,Die reactie hebben we voor kennisgeving aangenomen.’’

loading

Ondertussen zit Coevorden in een duivels dilemma, zoals D66’er Lars Hoedemaker het verwoordde. Want geen enkele fractie wil zomaar de banden doorbreken. ,,Omdat Coevorden dan mensen de rug toekeert die hun leven in de waagschaal stellen voor democratie’’, aldus Jerry Stoker (PAC).

De videoconferentie komt voor de Coevorder raadsfracties dan ook als een geschenk uit de hemel. Bouwmeester wil van de deelnemers weten hoe Coevorden en andere partnersteden verdere democratie in Belarus kunnen bevorderen. Én hoe huidige misstanden kunnen worden tegengegaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe