Coevorden wil af van ‘duurste gemeente’

Coevorden moet af van de titel duurste gemeente van Drenthe. Een raadsmeerderheid ondersteunde dinsdagavond een motie om te onderzoeken hoe de lokale lasten verlaagd kunnen worden.

Volgens Gertjan Zuur (CDA) is het bepaald niet aantrekkelijk te wonen en te werken in een gemeente met zo’n predicaat. Nu Coevorden de financiën weer op orde heeft, is het volgens hem tijd dat inwoners daarvan iets terug zien in hun portemonnee.

Dat vonden andere fracties ook, in soortgelijke bewoordingen.

Meppel is honderden euro’s goedkoper

Dat Coevorden opnieuw Drents koploper is qua woonlasten bleek onlangs uit cijfers van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden (Coelo), die Dagblad van het Noorden op een rij zette. In 2018 zijn huiseigenaren in Coevorden gemiddeld 843 euro kwijt aan ozb, afvalstoffenheffing en rioolheffing. Borger-Odoorn staat op plek twee met 798 euro, gevolgd door Emmen (750 euro). Hekkensluiter Meppel is honderden euro’s goedkoper, met gemiddeld 602 euro.

‘Niet meer dan wekelijks een brood bij de bakker’

Het verschil tussen de duurste en de goedkoopste gemeente moet nu ook weer niet overdreven worden, vond Joop Slomp (PvdA). ,,Het is niet meer dan een brood per week bij de bakker.’’

Wethouder Jan Zwiers (BBC2014) zei trots te zijn op de huidige gezonde financiële positie. ,,Ik wil niet op dat geld zitten, maar we weten allemaal waar we vandaan komen. Vier jaar geleden zaten we op zwart zaad. Nu hebben we geld, maar dat is ook nodig om te investeren. Ik ben voorstander van het beperken van de lasten, maar dan wel in combinatie met de ambities die we hebben. En die kosten geld.’’

PvdA: Begraven niet langer kostendekkend

De PvdA kwam verder met het plan om begraven niet langer kostendekkend te laten zijn. Er wordt steeds meer gecremeerd, in plaats van begraven. Daarnaast worden grafrechten in mindere mate verlengd dan vroeger. Door deze ontwikkelingen wordt begraven duurder in Coevorden, zei Slomp.

D66 vroeg zich af of Coevorden niet eens kan kijken naar flexibele huurperiodes van graven. ,,In Coevorden is het standaard dertig jaar, maar in Hoogeveen kan ook een graf gehuurd worden voor bijvoorbeeld tien jaar.’’

Natuurbegraafplaatsen

Wethouder Jeroen Huizing (CDA) wil in het structurele overleg met begrafenisverenigingen niet alleen naar de kosten kijken, maar ook andere wensen inventariseren. Te denken valt aan natuurbegraafplaatsen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.