Coevorden wil dorpen anders stimuleren

Het ene dorp wil enkel geld voor het dorpshuis, omdat inwoners de rest zelf wel regelen. Andere dorpen hebben juist tal van plannen die schreeuwen om geld.

Dilemma

Ziehier het dilemma van het stimuleringsfonds in Coevorden, vorig jaar door de gemeente in het leven geroepen om allerlei initiatieven uit dorpen en wijken met geld te belonen. Dat is daadwerkelijk gelukt: in Coevorder wijken zijn defibrillators geplaatst, Schoonoord werkt aan een natuurlijke speeltuin, Zweeloo heeft zijn eigen pannakooi en De Kiel een eigen bieb, in een telefooncel.

Toch was er ook kritiek op de nieuwe werkwijze. Raadslid Gertjan Zuur (CDA): ,,Voor sommige wijken en dorpen was het een lastige zoektocht. De subsidies zijn de afgelopen jaren afgekalfd. Er is met het nieuwe fonds eigenlijk geen structureel geld meer, maar enkel geld voor eenmalige plannen. Dat is een groot probleem, want sommige dorpen willen eigenlijk alleen maar jaarlijks een bijdrage om het dorpshuis in stand te kunnen houden. Andere zaken regelen de dorpelingen zelf wel.’’

Kavel

Zuur vergelijkt de situatie met een kavel waarop een huis staat. ,,Met het stopzetten van subsidies graaf je als gemeente de kavel steeds verder af, zodat je de fundamenten aantast. Tegelijkertijd roep je dorpen op eens iets nieuws te bedenken. Maar sommige dorpen en wijken hebben al het geld nodig om de fundamenten te laten staan.’’

Het stimuleringsfonds beloonde in 2015 plannen met maximaal 10.000 euro. Er zat 100.000 euro in de pot. Dat bedrag loopt pijlsnel op: van 3 ton dit jaar naar 550.000 in 2017 en liefst 8 ton in 2018.

Structureel

Een raadsmeerderheid wilde deze week met een motie afdwingen dat er geld komt voor juist structurele projecten. Burgemeester en wethouders delen die mening: ze hadden net die dag besloten dat dit jaar 150.000 euro vrijkomt voor eenmalige initiatieven, en nog eens 150.000 voor meerjarige plannen. Met de vakantie voor de deur is het kort dag voor dorpen en wijken, want eind september moeten de plannen ingediend zijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.