Coevorden wil stemmers over rode streep trekken met mobiel stemhokje

Een week voor de verkiezingen staat er al een stemhokje klaar in diverse supermarkten in de gemeente Coevorden. De gemeente probeert met de reizende stemhulp bewoners die twijfelen - of niet goed weten hoe ze moeten stemmen - over de streep te trekken.

‘Stemmen kan best spannend zijn’

„Stemmen kan voor sommige inwoners best spannend zijn”, legt Alieke Wijnholds uit. De woordvoerder van de gemeente Coevorden is een van de vier medewerkers die woensdagochtend uur paraat staat in de hal van de plaatselijke supermarkt in Schoonoord. Mét een mobiel stemhokje: om niet alleen in woord, maar ook in beeld een stemsituatie na te bootsen. „Een mooie gelegenheid en neutrale plek om het gesprek aan te gaan: wij vinden het als gemeente belangrijk dat mensen gebruik maken van hun stemrecht. Ook als ze onzeker zijn over hoe dat moet.”

‘Een ontmoeting gaat beter dan met folders’

En dan gaat het met name om mensen die niet eerder stemden, door leeftijd, desinteresse of die door gebrek aan leesvaardigheid het hele stemproces niet goed kunnen volgen. „Vooral die laatste groep is lastig te bereiken. Met een ontmoeting gaat dat beter dan met folders, dus we zoeken hen op”, vertelt Wijnholds. Lastig punt: hoe zijn deze mensen te herkennen? „Dat zie je niet, daarom is dat gesprek zo belangrijk.”

‘We praten hier niet over politiek’

De stop in Schoonoord is de eerste van een tournee langs negen supermarkten in drie dagen. Aalden, Sleen, Oosterhesselen, diverse plekken in Coevorden, Dalen en Dalerpeel liggen ook op de route. Wijnholds en haar collega’s spreken het binnenkomende publiek aan en ruimen meteen het eerste misverstand uit de weg: „We praten hier niet over politiek, maar over hoe je kunt stemmen. En we willen ook graag de gemeentelijke stemwijzer uitleggen.” Het duurt even, maar uiteindelijk stappen geïnteresseerden daadwerkelijk het stemhokje in en bekijken de stemwijzer op de aanwezige tablets.

Veel bezoekers hebben geen tijd of weten het wel

Maar het loopt niet echt storm. Een landelijke verkiezingskrant over gemeenteraadsverkiezingen ‘in gewone taal’ en een eenvoudige checklist met veel illustraties en weinig tekst wordt nog wel in de boodschappenkar gelegd, samen met de gratis balpen. Veel bezoekers geven aan geen tijd te hebben of het wel te weten. Of het nut van stemmen niet in te zien, hoewel de ambtenaren een aantal bezoekers uit deze categorie toch lijken te overtuigen om wel het rode potlood ter hand te nemen.

‘Schoonoord is het poephoekje van Coevorden’

R. Lycklema (82) hoort het allemaal geïnteresseerd aan, maar blijkt eigenlijk niet tot de doelgroep te behoren. Hij vindt het een mooi initiatief, maar is al goed voorbereid als ervaren stemmer. Hij leest ‘alles’ over de verkiezingen. Hij is vast van plan om het voor het eigen dorp op te nemen. „Schoonoord is toch een beetje het poephoekje van Coevorden”, meldt hij beslist. „We zitten hier wel aan het uiteinde en moeten hard werken om dingen voor elkaar te krijgen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.