De gemeente Coevorden gaat niet experimenteren met de aanleg van plastic fietspaden.

Coevorden ziet af van plastic fietspaden: veel voordelen, maar gemeente is onzeker over prijs en staat na verloop van tijd

De gemeente Coevorden gaat niet experimenteren met de aanleg van plastic fietspaden. Illustratie: PlasticRoad

De gemeente Coevorden ziet toch af van de aanleg van fietspaden van kunststof. Er zijn volgens de gemeente te veel onzekerheden rond deze plastic roads .

Hergebruik van gerecycled plastic leek twee jaar geleden het ei van Columbus voor de aanleg van nieuwe fietspaden. De VVD, die een motie indiende om de mogelijkheden te onderzoeken, somde destijds de voordelen op: 100 procent recyclebaar, de verwachte levensduur is twee tot drie keer langer dan van een traditionele wegverharding, de aanlegtijd wordt verkort met 70 procent en de afzonderlijke elementen zijn waterdoorlatend. De plastic panelen hebben daardoor in theorie minder last van regen en vorst.

Al meteen scepsis

Ideaal, zo op het eerste gezicht. Toch was er ook meteen scepsis. Wethouder Jeroen Huizing (CDA) wees midden in de PFAS-discussie al eens op de tegenstelling plastic panelen in de grond te stoppen, terwijl aan de andere kant bouwend Nederland stil kwam te liggen vanwege onnatuurlijke stoffen in de bodem. Temeer omdat er geen duidelijkheid is hoe de plastic fietspaden er jaren later bij liggen.

Dat laatste is nu een van de argumenten om af te zien van een proef. ,,Hergebruik van plastic roads is aan het einde van de levensduur nog een punt van zorg’’, schrijven burgemeester en wethouders. Ze wijzen er tevens op dat het product nog in de ontwikkelfase verkeert en op dit moment minder geschikt is voor grotere projecten. Elders in Nederland liggen twee proefstroken.

Ook geen duidelijkheid over prijs

Coevorden is ook al niet enthousiast omdat het slechts kan gissen naar de prijs. De enige leverancier in Nederland - ook al een minpunt - wil volgens de gemeente de kosten voor aanleg op dit moment niet vrijgeven.

Desondanks vervolgt Coevorden haar zoektocht naar duurzamer materiaal voor fietspaden. In Emmen loopt een proef met een fietspad gemaakt van biocomposiet, maar grootschalig toepassing is volgens de gemeente nog verder weg dan die voor fietspaden van plastic. ,,Lichtmasten gemaakt van biocomposiet kunnen wel al toegepast worden, voor fietspaden is de ontwikkeling gewoon nog niet ver genoeg.’’

Fietspad langs Gelpenberg

Coevorden is momenteel op verschillende plekken bezig met het verbeteren van fietspaden. Ze worden verbreed (zoals bij Dalen), asfalt wijkt voor beton en er komen nieuwe routes. Het grindpaadje bij de Geeserstroom wordt een volwaardig fietspad. Daarnaast komt er een vrijliggend fietspad langs de Gelpenberg, vanaf Landal Aelderholt via het asielzoekerscentrum naar het dorp Aalden. De voorkeur gaat uit naar aanleg aan de zuidkant van de Gelpenberg.

Apart fietspad naar Schoonoord van de baan

Een apart fietspad tussen de Frieslandroute (ter hoogte van Zweeloo) en Schoonoord is van de baan. Er zijn volgens de gemeente te weinig fietsers op deze route. Het plan is nu om rode fietsstroken aan beide kanten van de Schapendijk te markeren. De snelheidslimiet op de weg wordt verlaagd naar 60 kilometer per uur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu