Ook sportscholen in de gemeente Coevorden moeten een exploitatievergunning aanvragen.

Coevorden wil meer grip: sportscholen, tattooshops, seksclubs, autobedrijven en afvalbranche moeten nieuwe vergunning aanvragen

Ook sportscholen in de gemeente Coevorden moeten een exploitatievergunning aanvragen. Foto: Remko de Waal

Wat hebben sportscholen, seksclubs, telefoonwinkels, tattooshops, kapsalons en nagelstudio’s met elkaar gemeen in de gemeente Coevorden? Eigenaren van zulke zaken moeten een nieuwe vergunning aanvragen. In totaal gaat het om 350 bedrijven.

Het gaat om de zogenoemde exploitatievergunning, waarmee de gemeente denkt overlast en ondermijnende criminaliteit beter te kunnen aanpakken. Op dit moment heeft Coevorden voor aanpak van ongewenste activiteiten alleen de Drank- en Horecawet voorhanden. Die biedt volgens de gemeente te weinig mogelijkheden om ontsporingen tegen te gaan. De aanvrager van een exploitatievergunning moet inzicht geven in de financiële administratie, het personeelsbeleid, de herkomst van het vermogen en wie eigenaar is van het bedrijf.

Ondermijnende criminaliteit, waarbij de onder- en de bovenwereld zich met elkaar vermengen, is een groeiend probleem in Nederland. Rijksoverheid, politie en de Fiod (Fiscale inlichtingen en opsporingsdienst) voeren campagnes om illegale praktijken in reguliere bedrijven tegen te gaan.

‘Constant gebeuk op onze samenleving’

De politie noemt als voorbeelden drugslabs in boerenschuren, het witwassen van misdaadgeld en bedreiging van bestuurders. ,,Criminelen richten voor hun activiteiten bedrijven op, vragen vergunningen aan en huren en kopen panden. Hiervoor hebben ze in de ‘bovenwereld’ medewerking nodig van bijvoorbeeld makelaars, autoverhuurbedrijven, administratiekantoren en notarissen. Je kunt ondermijning zien als het constante gebeuk van georganiseerde criminaliteit (onderwereld) op onze samenleving (bovenwereld). Ondermijning is een probleem dat de maatschappij verzwakt en uiteindelijk zelfs ontregelt’’, aldus de politie.

Coevorden heeft in totaal zestien branches aangewezen waarvoor straks een exploitatievergunning noodzakelijk is. Volgens de gemeente zijn de gekozen bedrijfstakken meer gevoelig gebleken voor ondermijnende criminaliteit, of moesten gemeente en politie al vaker handhavend optreden.

Nog dit jaar zijn aan de beurt: tattooshops, telefoonreparatiewinkels, sportscholen en fitnesscentra, seksbedrijven, speelautomatenhallen, de wellnessbranche (massage- en beautysalons, nagel- en zonnebankstudio’s), zorgboerderijen, ijzerhandelaren, internet- en belcafés en kapsalons.

Autobranche en uitzendbureaus volgen

In juni 2021 volgen onder meer de autobranche, kringloopwinkels, escortbedrijven, de afvalbranche, vastgoedbedrijven en uitzendbureaus. In de derde ronde begin 2022 komt de horeca aan de beurt, waaronder ook buurthuizen en cafetaria’s.

De gemeente is van plan de 350 bestaande bedrijven te begeleiden in het aanvragen van de exploitatievergunning. Voor nieuwe bedrijven maakt het nieuwe papier deel uit van het pakket aan benodigde vergunningen.

menu