Cokebendeleider stuurt sms aan verdachte dealer Winschoten: schuld betalen, anders kost het knieschijf

De 36-jarige B.P. uit Winschoten noemt de veroordeelde cokebendeleider Saied H. (35) uit Meppel een goede vriend. Maar de man ontkent dat hij een deel van de door H. gesmokkelde cocaïne verhandelde onder dealers in de gemeente Oldambt.

P. is een van de mannen die de komende weken voor de rechtbank verschijnen, omdat zij ervan verdacht worden grote(re) afnemers te zijn geweest van de bende van H. De Meppeler is vorig jaar veroordeeld tot acht jaar cel voor wapenbezit, import van cocaïne en grootschalige handel in coke en speed. Ook zeven anderen zijn veroordeeld voor onder meer deelname aan een criminele organisatie.

Handlangers

De mannen die nu nog vervolgd worden, zijn volgens Openbaar Ministerie niet de hele grote jongens, maar handlangers die bijvoorbeeld cocaïne en speed verkochten aan kleinere dealers. De naam van de Winschoter P. komt voor in het kasboek van bendelid Ivo J. (29) uit Meppel, de toenmalige rechterhand van de bendeleider.

J. legde na zijn arrestatie veertig verklaringen af over het reilen en zeilen bij de drugsbende. P. heeft volgens J. voor 55.000 euro cocaïne gekocht van de bende. ,,Ze verwisselen mij met een andere persoon met dezelfde voornaam”, verklaarde de Winschoter voor de de rechtbank.

Grootspraak

P. zei wel dat hij soms coke kocht van de bende. ,,Maar dat was alleen voor eigen gebruik. Als we een feestje hadden legden we soms geld bij elkaar. Dan ging ik cocaïne kopen bij Saied.” De bende werd langere tijd afgeluisterd. In die tapgesprekken is ook P. te horen. Hij heeft het over de aankoop van flinke hoeveelheden coke. ,,Allemaal grootspraak”, verklaarde hij.

Kniefschijf

Aan P. werd ook voorgelegd of de bendeleider en hij nou echt wel zulke goede vrienden waren. Zo werd in opdracht van Saied H. een sms naar hem gestuurd, waarin stond dat hij zijn schuld moest betalen. Dat er mensen naar hem werden gestuurd. En als hij niet betaalt, kost het hem een knieschijf, staat in het bericht. ,,We waren gewoon vrienden. Je moet geen ruzie met hem krijgen. Maar met wie moet je tegenwoordig wel ruzie krijgen?”

De officier van justitie acht P. schuldig aan de handel in cocaïne tussen januari 2014 en september 2015. De Winschoter is vaker veroordeeld voor het overtreden van de opiumwet, een paar jaar geleden nog samen met zijn vader. Tegen de man is 16 maanden gevangenisstraf geëist.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.