College Midden-Drenthe wil definitieve streep door diftar

Als het aan B en W van Midden-Drenthe ligt, gaat er definitief een streep door diftar.

Wethouder Erjen Derks (Gemeentebelangen) vreest dat meer restafval in de pmd-container verdwijnt als inwoners apart moeten betalen per kilo ingezameld restafval.

Beter om pmd-inzameling op te krikken

Vervuiling van het herbruikbare pmd-afval kost de samenleving geld, terwijl die inzameling volgens Derks juist steeds beter gaat. Meer voorlichting voor een nog betere pmd-inzameling heeft, stelt Derks, meer effect dan apart betalen voor restafval. Het doel is een scheidingsprecentage van 75 en maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar in 2020.

Invoering diftar was al eens uitgesteld

Aanvankelijk zou diftar medio dit jaar worden ingevoerd in Midden-Drenthe, maar werd uitgesteld tot 1 januari 2019 omdat de boel nog niet op orde was. Het nieuwe college stelt de gemeenteraad voor definitief af te zien van de verschillende tarieven voor verschillende afvalsoorten.

Midden-Drenthe gebruikt drie verschillende afvalcontainers: groen, grijs en oranje. Die zijn reeds voorzien van een chip, maar die zijn volgens een gemeentelijk woordvoerster niet specifiek voor de overstap naar diftar aangebracht. Van onnodige kosten is dan ook gen sprake. ,,Met die chips kunnen we allerlei data over de afvalstromen verzamelen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.