College houdt vast aan betaald parkeren in Hoogeveen

Het college van Hoogeveen wil niet experimenteren met het aanbieden van gratis parkeren op acht zaterdagen in de binnenstad.

Dat antwoorden B en W op vragen van de VVD. De liberalen riepen het college op tot een proef met gratis parkeren in het centrum tijdens de zogeheten Superzaterdagen die Hoogeveen dit jaar krijgt. De VVD wilde zo een beeld krijgen van het effect van gratis parkeren op het aantal winkelbezoeken en de verblijfsduur van de consument in de binnenstad.

B en W voelen niets voor de invoering van gratis parkeren of een experiment daartoe. ,,Wij verwachten dat gratis parkeren geen extra consumenten naar de binnenstad zal trekken’’, schrijft het college. ,,Ook verwachten we niet dat consumenten langer in de binnenstad verblijven als ze gratis kunnen parkeren.’’ B en W baseren zich op contacten met andere gemeenten, waaruit zou blijken dat extra bezoekers vooral afkomen op activiteiten en vermaak.

Het college stelt verder dat gratis (of met korting) parkeren in het centrum waarschijnlijk tot een tekort aan parkeerruimte tijdens die uren zal leiden. Wethouder Anno Wietze Hiemstra (CDA) voegde daar desgevraagd aan toe dat personeel van winkels en bedrijven vermoedelijk als eerste van de gratis parkeerplekken gebruik maakt en dat bezoekers aan het centrum de auto minder makkelijk kwijt kunnen. ,,Dat zorgt voor ergernis over volle parkeerplaatsen en dat is natuurlijk niet de bedoeling op Superzaterdag.’’

Indien Hoogeveen het parkeren op de acht Superzaterdagen gratis zou maken, derft de gemeente zeker 11.000 euro per zaterdag, zo is berekend. De besparing op de kosten van handhaving op die dagen is volgens B en W ‘nihil’. ,,Omdat de handhavers meer taken hebben dan toezicht op parkeren’’, is de uitleg.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.