Daniel Lohues. Foto: Archief Duncan Wijting

Column Daniël Lohues: Erdogannegie

Daniel Lohues. Foto: Archief Duncan Wijting

Het lijkt wel een film… De Duitse komiek. Hij dreef de spot met Erdogan en moet nu onderduiken. Erdogan wil hem vervolgen. Erdogan-fans en andere fanatieke moslims willen hem vermoorden. En Merkel? Die staat toe dat de komiek voor het gerecht komt. Een film om van te huilen. Ja, letterlijk.

Ja, ik weet wel dat het ‘op zich niet zo netjes’ was van die komiek. Het zou ook niet mijn manier zijn. Maar het is hier in het vrije westen gebruikelijk dat we de spot kunnen drijven met van alles en nog wat. Helemaal als ’t machtige figuren betreft die misbruik maken van hun macht. Dat hebben onze voorouders bevochten. Dat we niet opgepakt worden door de koning omdat we iets zeggen wat de koning niet bevalt.

Waarom is Erdogan zo in de kuif gepikt? Is het alleen die opmerkelijke trots? Is het alleen onzekerheid? Is het misschien ook de invloed van Erdogans grote held, ‘de profeet’? Die liet in de zevende eeuw na Christus naast homo’s, joden, christenen, muzikanten, vrouwen die wat aan de oortjes mankeerden en mensen die geen moslim wilden worden, ook komieken, onthoofden of stenigen. ‘De profeet’ was volgens de islamitische leer niet alleen aanvoerder van een jonge geloofsgemeenschap, hij was ook de leider van een door hem opgerichte staat. Hij was aanvoerder van een bloeddorstig veroveringsleger. En als er ergens bij een oase een komiek was die de spot met hem dreef: klatsie, kop eraf. Deze profeet is een groot voorbeeld voor z’n volgelingen die hem als held zien.

Erdogan weet dat er geweldig veel Turken in Duitsland wonen. Turken die vaak nog Turkser zijn dan Gré Daalemmer Gronings is. Hij jut ze op. Wat is hij van plan? Waarom juist in deze tijd zo stoken? Extreem-islamitisch is al los. Extreem-rechts is klaar om los te gaan. En dan olie op het vuur gooien?

Of gaan wij nu toch nog weer zeggen dat het gedicht van de Duitse komiek juist de olie op het vuur is? Nee! Grappen maken moet mogen. Ook al zijn ze kwetsend en smakeloos. Dit gaat niet meer om grappen maken namelijk. Dit is een belangrijk moment. Als grappen maken bestraft wordt, wat is dan het volgende wat niet meer mag?

De column van Daniël Lohues maakte zaterdag nogal wat reacties los op Twitter:

menu