Column Eric: Een schaterlach schalt in de Hoogeveense HEMA

Een mevrouw veegt de vloer achter de toegangsdeur schoon. Het is bijna acht uur in de ochtend, de HEMA in Hoogeveen gaat zo open. Je kunt bij HEMA’s bijna voor niks ontbijten. Vandaag, dinsdag, zelfs helemaal voor niks het CDA trakteert.

Als ik door een paar vriendelijke raadsleden, de dames Bouius en Mastwijk, bij de broodjes wordt opgevangen, dendert de hoofdrolspeelster van vandaag binnen, via de artiesteningang. Schaterend. Dat zal vandaag niet de laatste keer zijn. Agnes Mulder uit Assen, lijst 13, houdt geweldig van schateren. Ze kan natuurlijk bloedserieus zijn, anders ga je (op de premier na) ten onder in de politiek, maar dan breekt ze weer los. Alsof er een lachtimer op zit. Heel gezellig.

Hup CDA!

Boven, waar de eettafeltjes staan, vangt de HEMA-directeur ons op. Hij heet Roeland Hup. Nog zo’n vriendelijke man. Hij wil best toegeven dat hij CDA stemt. Dan had ik hem direct op de kieslijst gezet. Een affiche met ‘Hup CDA!’ laat je niet lopen. ,,Maar’’, haast hij zich te zeggen, ,,SP’ers, PvdA’ers, wie ook, ze zijn allemaal welkom.’’ Zijn winkel. Voor je het weet. Ik begrijp het. Echt HEMA.

Agnes laat zich interviewen door Erik-Jan Kreuze, ook raadslid. Of nee, niet interviewen. Zoals het hoort geeft hij een reeks afgemeten voorzetten, die Agnes feilloos controleert en in de bovenhoek ramt. Bij elke vraag draait ze zich naar haar publiek en vertelt gedreven over de mislukte arbeidswet van Asscher en het zorgprobleem. Wegdromend dringt de vraag zich op: zou ze verplicht staand het Wilhelmus willen zingen in de klas? Wil zij ook een sociale dienstplicht? Kortom, hoe staat ze in de fractiekamer tegenover over de conservatieve koers van Buma? Past die haar?

Even niet principieel

Aan een tafeltje zit Koert Dekker. Hij is een ,,principiële linkse stemmer.’’ Alleen nu even niet. Bij de zorgen over zijn vrouw (ms) en zichzelf (hart) voelt hij zich barmhartig gesteund door de lokale wethouder, Erik Giethoorn. En jawel. CDA. Dus hij is er wel uit.

Na de HEMA legt de CDA-kandidate nog twee Hoogeveense bezoeken af. Eerst aan Hoomark, in het oude Philipscomplex. Het is de grootste cadeaupapierfabriek van Europa, met een pers die bijna een miljard meter papier heeft bedrukt. Door de rondleiding zou je bijna dat hele CDA vergeten. Tot het over het bijzondere personeelsbeleid gaat, en over de flexproblemen. Dan mogen Agnes en haar lach weer aan de bak. Tenslotte bezoekt de delegatie het Alfa-college aan de Voltastraat, waar je de auto ongelogen moeilijker kwijt kunt dan aan de Amsterdamse grachten. Weer valt hier de open houding van de leerlingen op. ,,Meneer! Komt u even uitleggen waarom we op het CDA moeten stemmen?’’, lokt een leerling Kreuze naar een tafeltje. Schalks, dat wel. Agnes zou er zeker om geschaterd hebben. Maar deze keer ziet ze het niet.

Verslaggever Eric Nederkoorn schrijft in deze woelige periode een speciale verkiezingscolumn, De Stemming, waarin hij zijn persoonlijke observaties deelt. Alle columns van Eric en meer verkiezingsnieuws lees je op  dvhn.nl/verkiezingen .

menu