Column Rosa Timmer: Autodate

Vriend heeft jaren naar deze dag uitgekeken. We zoeken een andere auto uit voor mij. Op internet speurt hij elke avond naar een geschikte bak. Ik hou me er niet mee bezig, alles wat ik aandraag is volgens hem niet goed genoeg.

Ik mag geen sedanmodel (kofferbakje), want ,,dat is ouderwets’’. Ik mag geen vrolijke Italiaanse auto, want dat sta ik volgens hem meer langs de weg dan dat ik rij. Een Chevrolet dan? ,,Geen sprake van’’, zegt vriend. Dat het mijn geld is, maakt hem geen klap uit. Hij zal met alle geweld mijn auto kiezen.

Als we een paar opties hebben, gaan we op pad. Want met een auto is het net als met dates. Online kunnen ze maanden leuk lijken, je ziet ze dertig seconden in het echt en ze kunnen zomaar smerig tegenvallen. Zoals die date die zijn medicijnen op tafel had liggen: ,,Tegen chlamydia, niks ergs’’. Juist.

Zoals altijd als ik met vriend winkel, is het een uitputtingsslag. Hij vindt eten en drinken ondergeschikt aan het kopen. Wc-bezoek mag alleen bij hoge nood. Steevast staat hij te mopperen: ,,Waarom drink je dan ook?” Aan eerste levensbehoeftes heeft hij geen boodschap.

Bij een Peugeot 207 zijn we van buiten helemaal verkocht. Goede kilometerstand en een jonge auto. Karren maar. Als we de airco proberen, overvalt ons een kotslucht. Zo erg dat we moeten stoppen op de vluchtstrook omdat we zelf bijna moeten nekken.

Na veel aandringen mag ik van vriend een Hyundai proberen. De kleur is het helemaal, dat begint goed. Eenmaal invoegend op de snelweg trap ik het gaspedaal tot de bodem in, hij wil maar niet vooruit. Doodeng.

Na vijf proefritten wil ik naar huis. Huilen op de bank. Mag niet van vriend. Die ziet de bui al hangen dat ik zijn auto wil gebruiken. Vol tegenzin stap ik in een saai ogende Opel Astra. De grijze kleur zint me niks.

Ik rommel wat, start de auto en hij rolt soepel de weg op. Het rammelt niet, de airco ruikt niet naar kots en hij ligt stevig op de weg. Potverdrie. Dit is hem! Soms zijn auto’s net mannen.

Je moet ze even leren kennen voor je oordeelt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.