Column Rosa Timmer: Musje

De regen slaat op mijn voorruit. De lucht is grauw en vriend en ik zitten een beetje treurig in de auto. Het plastic musje op het dashboard deint een beetje mee.

Het lijkt of we naar een crematie gaan, maar dat is niet zo. We nemen wel een zwaar afscheid. Van mijn Peugeot 206. Mijn eerste auto, en vriends favoriete auto. Vaak reed hij er stiekem in, want wendbaarder en niet zo krasgevoelig als zijn Audi.

,,Moeten we hem niet houden?’’, zegt hij alsof hij vraagt een huisdier nog niet te laten inslapen. ,,Hij kan echt niet meer toch?’’, zeg ik met dezelfde vertwijfeling in mijn stem. ,,Nee’’, spreek ik ons streng toe. Een paar dagen ervoor had ik nog stoer gedaan en de auto ondanks de loshangende uitlaat mee de snelweg op genomen. Afscheidsritje. Dat ging best aardig, tot de auto naar brand begon te ruiken. Bij een tankstation vroeg ik om verificatie bij twee mannen. ,,Kunt u even in mijn auto ruiken? Volgens mij ben ik paranoïde.’’ Al voor de deur open ging riepen ze uit: ,,Zo, dat stinkt naar brand!’’

Voor de zekerheid reed ik er toch mee verder, je weet nooit of een auto zelfherstellend vermogen heeft. Dat bleek niet zo.

Dus de auto kan niet blijven. We hebben een dealer zo gek gevonden om hem in te nemen en daar zijn we dankbaar voor. Toch voelt het verdrietig. Dit was de auto waarmee ik voor het eerst tegen een goed verlichte lantaarnpaal reed. De auto waarmee ik Drentse keien ramde, doodsangsten uitstond toen mijn beide lichten uitvielen midden in de nacht op de snelweg en tegen stoepjes knalde. Het is de auto waarin ik leerde rijden.

Musje mag in de auto blijven, beslissen we plechtig. Waarschijnlijk gaat hij naar Tunesië, daar scheuren ze nog jaren trots rond met rammelende Franse auto’s.

,,Misschien zien we musje nog eens als we ooit in Tunesie zijn’’, zegt vriend. Hij aait de auto als hij wegloopt.

,,Misschien’’, zeg ik. En ik sla mijn arm om hem heen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.