Column Rosa Timmer: Perfect

Met heldere ogen kijkt ze me aan. Haar moeten we hebben. Ik weet niet hoe het is gebeurd, maar ik voer ineens sollicitatiegesprekken. Aan de makkelijke kant, zeg maar.

Op een blauwe maandag als kinderjuf na, is dit de meest onnatuurlijke rol die ik ooit heb gehad. Ik ben er niet erg goed in. In juf zijn ook niet trouwens, toen vroeg een leerling of ik toevallig ‘in een hoerenhuis' woonde. Maar ik denk niet dat hij daarna ooit nog zoiets durfde te zeggen. Ik hoefde in ieder geval niet meer terug te komen.

Afijn, ik dwaal af. Sollicitaties. Voor de zekerheid hebben anderen een vragenlijst voor me opgesteld. Ik hoor me eraan te houden, maar binnen één minuut leg ik het weg. Vragen naar hobby's? Ik zou niet durven. Waarom ze er willen werken? Dat kon ik in de brief al lezen. Het helpt niet dat ik van elke sollicitant zwaar onder de indruk ben. Het zijn slimme, zelfverzekerde en open mensen. We moeten blij zijn dat ze überhaupt hebben geschreven.

Toch vraag ik het maar: wat is je valkuil? Daar gaat het mis. Vier zeggen: perfectionisme. Ik braak binnensmonds. Eigenlijk poneer je daarmee dat je gewoon heel erg goed bent. Het is precies wat van de generatie Y verwacht wordt. We doen alsof we perfect zijn, een geweldig leven hebben en onze enige ‘fout' is, dat we té perfect willen zijn. En daar volgt dan een burn-out op, dus veel heb je er ook niet aan. Ik ben het tegenovergestelde van een perfectionist. Natuurlijk moet het werk goed, maar uiteindelijk moet het vooral af. Zo krijg je de dingen tenminste gedaan.

Bij de vijfde sollicitant knijp ik met mijn ogen als ik de walgelijke vraag weer stel. ,,En, wat zijn je minder sterke punten?'' Ze veert op: ,,Ik kan eigenlijk niet tegen kritiek.'' Ik glimlach van oor tot oor. Het is een verschrikkelijke eigenschap, maar ze is tenminste eerlijk.

Aangenomen.

Foto: DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.