Column Rosa Timmer: Rommelhotspot

Toen mijn verloofde nog verliefd op me was, kluste hij wel eens in huis om indruk op me te maken.

In de eerste week dat ik bij hem introk, is er meer gebeurd dan in de zes jaar daarna. Hij reserveerde een hele inloopkast in de woonkamer voor mijn make-up. Hij maakte zelfs een spiegel aan de binnenkant van de kastdeur zodat ik me kan opmaken terwijl ik tegelijkertijd tv kijk.

Van die make-upkast heeft hij veel spijt. Het is een van de rommelhotspots van ons huis geworden. Dreigt er bezoek te komen, dan verdwijnt alles in die kast. Laatst ontdekte ik dat er een grens zit aan wat de kast kan bergen. Toen ik een kopje koffie neerzette voor de gast, piepte de deur en begon hij vervaarlijk uit te stulpen. Gast zei voorzichtig: ‘Hebben jullie misschien iemand opgesloten in de kast?’ Daarna volgde een daverende klap, waarbij alle tassen, kladblokken en souvenirs in één keer naar buiten donderden.

Het valt nog mee bij hoe het vroeger was, toen ik had ik een hele kamer vol met zooi. Die ging alleen open om er nieuwe spullen bij te gooien. Een vuilnisbelt in huis. Een verzameling van lelijke schoenen die te goed zijn om weg te gooien, reclame T-shirts en magazines die ik mezelf beloofde te lezen. Toen ik ging verhuizen, nam ik niet eens de moeite die kamer te ontruimen. De sloopkogel ging toch in dat huizenblok. Het leek me een symbolisch einde van de rotzooi in mijn leven, tot ik na één dag al een nieuwe bult had.

Ik ben ervan overtuigd dat bijna iedereen zo’n verboden hoek heeft. Een vriend van mij had hem in zijn badkamer. Onpraktisch, want hij lag zo vol dat hij elke dag ergens anders heen moest om te douchen. Heeft 'ie jaren volgehouden.

Rommel in je huis reflecteert de chaos in je hoofd, zei Oprah altijd. Dus ruimde ik gisteren ernstig op. Voor het eerst in mijn leven heb ik nu geen rommel meer. Een ongemakkelijke waarheid. Want een leeg huis, wat zegt dat eigenlijk over je hoofd?

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.