Combinatie kunstijsbaan met zwembad in Hoogeveen kost 31 miljoen

Hoogeveen gaat voor de bouw van een gecombineerde kunstijsbaan met zwembad in het noordelijke deel van het Bentinckspark. De verwachte investering bedraagt zo’n 31 miljoen euro.

Dat is drie miljoen goedkoper dan de bouw van beide voorzieningen los van elkaar. De gemeenteraad moet in april een besluit nemen over voorbereidingskosten en krijgt nog voor de zomer een uitgewerkt totaalvoorstel onder ogen, inclusief financiële onderbouwing. Indien de politiek dan het sein op groen set kan daarna de aanbesteding beginnen.

Geen geheimhouding meer

Een en ander werd donderdagavond duidelijk, nadat de gemeenteraad eerst had besloten de geheimhouding rond de plannen voor een kunstijsbaan met zwembad op te heffen. Die geheimhouding was afgesproken in een besloten raadsvergadering van 7 december vorig jaar. Met behandeling in de openbaarheid willigde de raad een Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) van een inwoner in.

Wethouder Jan Steenbergen liet de raad weten dat het mogelijk is om het totale complex van ijsbaan en zwembad eind 2019 in gebruik te kunnen nemen. Die deadline is belangrijk met het oog op de harde voorwaarde van de provincie om 5 miljoen euro bouwsubsidie voor de ijsbaan te krijgen.

De bouw van de kunstijsbaan (het Bols Kleine IJsstadion) kost 18,8 miljoen euro, waarvan de gemeente 4,15 miljoen betaalt en voor 9,7 miljoen garant staat. Een nieuw zwembad vergt naar verwachting een investering van 16 miljoen euro. Door beide te combineren verwacht de gemeente drie miljoen kunnen besparen. Daarmee zou de totale investering 31 miljoen euro bedragen

‘Combinatie biedt veel voordelen’

De combinatie van ijsbaan en zwembad biedt volgens de gemeente veel voordelen: er kan bij de bouw flink bespaard worden op vierkante meters omdat functies als horeca, entree en technische ruimten gecombineerd kunnen worden. ,,Dat voordeel heeft ook effect op de exploitatie: energie kan uitgewisseld worden tussen beide functies en personeel kan efficiënter ingezet worden’’, stelde beleidsadviseur Martijn Schuring, die een uitgebreide presentatie hield. ,,Dit is het ideale plaatje voor het Bentinckspark.’’

Met een nieuw, gecombineerd zwembad bespaart de gemeente in de exploitatie volgens eigen zeggen vier ton per jaar ten opzichte van het huidige, verouderde zwembad De Dolfijn. Nieuwbouw van het zwembad staat nu nog op de reservelijst voor 2022/2023.

Opvallend is wel dat een investering in de ijsbaan door bouwonderneming BAM, ter hoogte van 4 miljoen euro, juridisch niet mogelijk bleek. Dit wordt nu opgevangen door het ‘bouwvoordeel’ van 3 miljoen euro en door het obligatiefonds met een miljoen euro te verhogen naar 5,5 miljoen euro. Vooral de PvdA was hier erg kritisch over. Deze partij spreekt van een gat in de begroting, terwijl nog geen schop de grond in is gegaan.

Eigenaar Jacobsen laakt handelwijze gemeente

Om de combinatie van ijsbaan met zwembad planologisch in te kunnen passen, was de aankoop van Maxx Sports and Events noodzakelijk. Eigenaar Max Jacobsen heeft geen goed woord over voor de handelwijze van de gemeente en voelt zich ‘genaaid’ doordat de gemeente volgens hem achter zijn rug om met de bank een deal gesloten heeft voor 725.000 euro. Volgens Jacobsen nog niet de helft van de woz-waarde.

Wethouder Jan Steenbergen had een totaal andere perceptie van die gesprekken en onderhandelingen. ,,Dat is allemaal in goed en constructief overleg gebeurd.’’ Steenbergen kwalificeerde het aankoopbedrag als ‘zeer marktconform’. Volgens hem was het de gemeente om de grond te doen. ,,Het gebouw breken we toch af.’’ Op die plek is het nieuwe zwembad voorzien, de kunstijsbaan komt op de locatie van de huidige natuurijsbaan.

Eerder al kocht de gemeente voor 675.000 euro landhuis De Terp (van ondernemer Sipke Molenaar), voor ‘strategische’ doeleinden. Donderdagavond was nog niet duidelijk wat daarmee gaat gebeuren. ,,Het kan ook weer verkocht worden’’, liet Steenbergen weten.

Vlekkenplan

De gemeente Hoogeveen heeft een zogeheten vlekkenplan gemaakt om een beeld te krijgen van hoe de combinatie van een ijsbaan en zwembad eruit kan zien. Het dient als hulpmiddel om te bepalen welke ruimte er nodig is en wat hiervan de verwachte kosten en voordelen zijn.

In de komende maanden wordt het definitieve plan uitgewerkt. Dan wordt ook uitgetekend hoe de verschillende voorzieningen op de locatie ingepast kunnen worden. Hierin worden volgens de gemeente omwonenden en verenigingen betrokken. In het gebied is korfbalvereniging Thrianta actief en heeft de Hoogeveense Biljart Club (HBC) een biljartcentrum.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.