Commissie: Maak onderzoeksrapport Eurochamp openbaar

De geheimhouding van het onderzoeksrapport naar de Eurochamp-affaire kan worden opgeheven. Dat schrijven de leden van de toenmalige onderzoekscommissie in een brief aan Provinciale Staten van Drenthe.

Het vijftal schrijft dat het destijds (in 2009) een fout heeft gemaakt bij het aanbieden van het rapport. ,,Door niet een voorstel op te nemen inzake de geheimhoudingstermijn. Bij deze alsnog excuses daarvoor, hoewel we daar ook niet door deskundigen op zijn gewezen’’, schrijven de oud-commissieleden.

Onder meer omdat de affaire eens in de zoveel tijd weer wordt opgerakeld, vindt de commissie dat de geheimhouding kan worden opgeheven.

Een vertrouwelijk rapport over fraude bij gehandicaptensportorganisatie Eurochamp werd in 2008 gelekt naar Dagblad van het Noorden. Het onderzoek moest blootleggen wie hier voor het lekken verantwoordelijk is geweest. Het leidde tot verziekte relaties tussen coalitie en oppositie en grote spanningen tussen coalitiepartijen VVD en PvdA.

PVV-fractievoorzitter Nico Uppelschoten pleitte eerder dit jaar ook al voor het openbaar maken van het onderzoeksrapport. Oud-journalist van Dagblad van het Noorden Gerard de Kleine deed in mei aangifte tegen commissaris van de Koning Jacques Tichelaar. Volgens De Kleine zou de Drentse CdK gespreksgegevens uit het archief tussen hem en toenmalig gedeputeerde Tanja Klip hebben vernietigd. Het Openbaar Ministerie ging niet over tot vervolging.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.