Commotie over afval in Aa en Hunze

In Aa en Hunze is commotie ontstaan over de beslissing om de grijze container na 1 maart nog maar eens per vier weken te legen. In plaats daarvan wordt de net ingevoerde container voor plastic elke twee weken geleegd.

Inwoners reageren met onbegrip en woede op de maatregel. Nu is het nog net andersom: elke twee weken de grijze, elke vier weken de oranje container. De praktijk is volgens de gemeente dat de plastic container veel sneller vol is dan de grijze als afval goed wordt gescheiden.

Luiers
Uit de reacties op de Facebookpagina van de gemeente wordt duidelijk dat inwoners daar nog niet zo van overtuigd zijn. ‘Zoiets kan je alleen vanachter het bureau bedenken.' Het grootste probleem zit in de luiers. Er wordt al gedreigd om alle vuile luiers op de stoep van het gemeentehuis te dumpen.

De maatregel is volgens wethouder Co Lambert niet zomaar bedacht, zoals wel wordt gesuggereerd in de reacties. Sorteerproeven geven aan dat de oranje container vaker geleegd moet worden als mensen het afval goed scheiden. In de grijze container zit maar 15 procent écht restafval. Er is bovendien overleg geweest met een klankbordgroep van inwoners.

Bewustwording
Lambert verwacht in de praktijk geen problemen, maar in de uitzonderingsgevallen is overleg de oplossing. De bedoeling is dat de inwoners wat bewuster omgaan met weggooien.

Uit de reacties blijkt dat er heel wisselende verwachtingen zijn over de effecten van de nieuwe ophaalfrequentie. Vrees voor zwerfvuil, stank en maden blijkt volgens de gemeente niet uit te komen in vergelijkbare gemeenten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.