Complete chaos bij 't Ruige Veld in Rolde: Politie rukt uit; ingevlogen zorgbegeleiders vertrekken

De politie rukte vrijdag uit na een melding van onrust bij 't Ruige Veld in Rolde Foto: Persbureau Meter

Op zorglocatie ‘t Ruige Veld in Rolde is de chaos compleet. Meerdere politieagenten zijn vrijdagmiddag uitgerukt omdat bewoners van de zorginstelling daar met elkaar op de vuist zouden zijn gegaan. Medewerkers van de zorginstellingen die sinds donderdagavond de zorg hebben overgenomen voor 24 cliënten zijn vertrokken van het terrein. Ze vrezen voor hun veiligheid.

Woordvoerder Edo Jans van de gemeente Aa en Hunze bevestigt dat de nieuwe medewerkers van diverse zorginstellingen zich ‘tijdelijk teruggetrokken’ hebben van het terrein. Dit omdat de situatie niet langer veilig zou zijn voor hen. ,,We zijn nu met elkaar aan het overleggen hoe we met deze situatie om moeten gaan.”

De politie Noord-Nederland bevestigt dat meerdere agenten naar ‘t Ruige Veld zijn gegaan. In eerste instantie vanwege onenigheid tussen mensen in of vlakbij een van de panden. De agenten hebben de situatie weten te sussen. Er is niemand aangehouden. Toch blijven ze daar omdat de 24 cliënten - het gaat om bewoners die psychische zorg nodig zijn - op dit moment totaal geen begeleiding krijgen. Alle zorgverleners zijn vertrokken.

Zeer gespannen

Daarmee lijkt de chaos bij ‘t Ruige Veld compleet. Volgens aanwezige cliënten hebben de tijdelijke begeleiders ook helemaal geen contact gehad met hen.

De situatie op de locatie ‘t Ruige Veld is zeer gespannen nadat burgemeester Anno Wietze Hiemstra donderdag besloot om in te grijpen. Volgens de gemeente Aa en Hunze is de situatie op de zorglocatie acuut. Burgemeester Hiemstra heeft de zorg door Stichting Altijd Zorg stop laten zetten. Dit is inmiddels overgenomen door andere zorgverleners.

Hiemstra wilde ook de 24 cliënten vrijdag over laten brengen naar andere locaties. De rechtbank Noord-Nederland stak daar in een spoedzitting een stokje voor. De gemeente Aa en Hunze moet over een paar dagen laten weten wat er precies moet gebeuren op de betreffende locatie.

Politiehelikopter boven Rolde

Na de melding over de escalatie rukte ook de politiehelikopter uit die boven ‘t Ruige Veld cirkelde. Dit was min of meer een toevalligheid. ,,De politieheli was toevallig boven Noord-Nederland aan het vliegen en is na de melding gaan kijken. Inmiddels is de helikopter al weer weggevlogen.”

menu