Compromis over Het Pauperparadijs

Er is een compromis in de maak over de voorstellingen van Het Pauperparadijs in Veenhuizen.

Omwonenden en de stichting Pauperparadijs hebben een mondeling akkoord bereikt over 35 muziektheatervoorstellingen komende zomer op de binnenplaats van het Gevangenismuseum. Er worden onder meer geluidswerende maatregelen getroffen om de overlast te beperken. ,,We hebben de afspraken vanmiddag op papier gezet en die gaan de advocaten van de omwonenden. Die moeten het nog goedkeuren”, vertelt regisseur Tom de Ket.

Het compromis is voor een groot deel te danken aan de directeur Peter Sluiter van het Gevangenismuseum. Hij bracht beide partijen aan tafel, nadat vorige maand geen schikking bij de bestuursrechter getroffen werd. De rechter zou begin januari uitspraak toen. ,,Bij een uitspraak is er een winnaar en een verliezer. Ik heb een goed contact met de buren en dat wil ik zo houden.”

Geluidswal

Drie families aan de Oude Gracht stapten naar de rechter. Ze vrezen de zomermaanden acht weken lang in de herrie te zitten van Het Pauperparadijs, gebaseerd op het gelijknamige boek van Suzanna Jansen over de werk- en heropvoedingskolonie Veenhuizen. Hun jonge kinderen moeten naar school, anderen moeten vroeg op voor hun werk. In jongste gesprekken is overeengekomen de geluidsboxen anders neer te zetten, zeecontainers als geluidswal te plaatsen en er komen 35 in plaats van 40 voorstellingen.

,,We gaan zondag middagvoorstellingen houden, om de avonden te ontlasten. En de eerste zomerweken zullen er minder voorstellingen zijn. Kinderen hebben dan nog geen zomervakantie en moeten vroeg naar school”, legt regisseur De Ket uit.

De gemeente Noordenveld moet de vergunning voor het muziektheaterstuk verlenen en is nauw bij de besprekingen betrokken. Het Pauperparadijs moet duizenden bezoekers trekken. Aanvankelijk zou het stuk vier seizoenen in Veenhuizen draaien, maar daar is mede door protesten van omwonenden vanaf gezien.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.