Concurrentie kerstmarkten groot

December, traditioneel de maand van gezelligheid en feesten. Anno 2015 hoeft niemand zich meer te vervelen tussen Sinterklaas en Kerstmis. Kerstmarkten vullen de Drentse uitgaansagenda's.

Zodra de goedheiligman het land heeft verlaten, staan de kramen voor de eerste kerstmarkten al klaar. Voor kerstmarktliefhebbers is dé tijd van het jaar aangebroken. En de Drentse kerstcadeaujagers krijgen ieder jaar meer mogelijkheden om in eigen provincie tussen de lichtjes door te struinen. In tal van dorpen en steden worden de marktkramen uit de stalling gehaald en opgetuigd met kerstversierselen.

Wie alle kerstmarkten bij langs wil gaan, zal goed moeten plannen. Onze provincie telt er dit jaar namelijk meer dan dertig. En dus probeert iedere plaats onderscheidend te zijn in de opzet.

Havelte kiest voor een Charles Dickens-kerstmarkt, Wezup gebruikt de eeuwenoude boerderijen als decor, Assen gaat voor een veertiendaagse markt, Gieten gebruikt de kerk als locatie en in Hoogeveen hebben ze er een kerst- en winterbierenfestival van gemaakt.

Kerstgevoel
,,Maar wat je overal ziet is dat het gezamenlijk wordt opgezet”, zegt Jan Albert Westenbrink, directeur van Marketing Drenthe. ,,Ondernemers zien dat er iets gebeurt en willen daaraan meedoen. Het gevoel van samen zijn komt heel duidelijk naar voren.”

Er vallen grofweg twee soorten kerstmarkten te onderscheiden: de dorpsmarkten en kerstkoopavonden. Dorpsmarkten bestaan meestal uit kramen van verenigingen en lokale ondernemers, aangevuld met marktkooplui van buitenaf. Kerstkoopavonden vinden plaats in de grotere plaatsen, waar winkeliers speciale acties houden. ,,Op die manier creëren die ondernemers op een andere manier contact met de klanten”, legt Westenbrink uit.

De opkomst van de kerstmarkten is goed voor de Drentse ondernemers en voor het beeld naar buitenaf. Westenbrink:,,Mensen willen graag wat doen, er op uit gaan. Een kerstmarkt geeft net wat extra cachet en uitstraling. Het lokt toeristen van de parken af. Die gaan op zoek naar sfeer en willen iets beleven.

Tekst: Roy Schutte
Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.