Conflict rond verkoop kerk in Hoogeveen loopt verder op

Het conflict rond de verkoop van de Grote Kerk in Hoogeveen heeft zich verder verdiept. De stichting die de kerk wil behouden heeft een tegenbod gedaan.

Het bod van de Stichting tot Behoud van de Grote Kerk betreft de kerk en de bijgebouwen van De Haven en is vandaag ingediend bij de algemene kerkenraad van de Protestantse Gemeente Hoogeveen. Eerder al toonde horeca-ondernemer Albert Jan Vos belangstelling, waarna de kerkenraad de onderhandelingen begon.

Weerstand tegen verkoop aan commerciële partij

Binnen de Hervormde wijkgemeente Centrum, die zondags diensten houdt in de Grote Kerk, is er veel weerstand tegen de mogelijke verkoop aan een commerciële partij. In een petitie, ondertekend door 750 gemeenteleden, werd massaal geageerd tegen de ingeslagen weg door de algemene kerkenraad. Kerkleden maken zich grote zorgen over het gebouw en het voortbestaan van de wijkgemeente. Gesprekken met de algemeen kerkenraad liepen op niets uit.

‘Geen vertrouwen meer in algemene kerkenraad’

De stichting doet geen mededelingen over de hoogte van het uitgebrachte bod, waarvoor een garantstelling is. ,,We hebben een deskundige onderzoek laten doen en zijn er van overtuigd dat er een heel reëel bod ligt’’, zegt voorzitter Egbert Hekman. Volgens hem zijn ‘erg veel leden verontrust zijn over de gang van zaken’. ,,Feitelijk is er geen vertrouwen meer in de algemene kerkenraad die volledig zijn eigen koers vaart.’’

In 2014 nam de algemene kerkenraad van de Protestantse Gemeente Hoogeveen het besluit om in de komende jaren een aantal kerken te sluiten, waaronder mogelijk de Grote Kerk. Daarbij werd aangegeven dat eerst onderzoek gedaan zou worden naar mogelijkheden om de Grote Kerk onder te brengen in een externe stichting. Volgens de Stichting tot Behoud van de Grote Kerk is dit onderzoek nooit van de grond gekomen.

‘Stichting maakt twee tegengestelde bewegingen’

De algemene kerkenraad is verbaasd over het bod. Volgens woordvoerder Leon ‘t Hart ligt het hele proces, inclusief de onderhandelingen met Vos, stil omdat de stichting zelf verzocht heeft om een ‘buitengewone visitatie’. Zo’n binnenkerkelijk vooronderzoek vindt plaats wanneer er interne conflicten zijn. De uitslag daarvan is nog niet bekend. ,,Door nu een bod te doen maak je twee tegengestelde bewegingen’’, meent ‘t Hart. ,,Een bijzondere manoeuvre, waar we vooralsnog niets mee kunnen.’’

Verkoop of herbestemming van kerken is het gevolg van ontkerkelijking. Een tanend ledental (lees:minder inkomsten) drukt steeds zwaarder op de kosten van beheer van kerken. Zo’n proces ligt per definitie gevoelig, maar de zich verdiepende kloof tussen beide partijen in Hoogeveen is in toon en uiting opmerkelijk.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.