Constructiefouten bij bouw basisscholen Noordenveld

Bij de bouw van drie basisscholen in de gemeente Noordenveld zijn fouten gemaakt waardoor schade is ontstaan. De rekening: 60.000 euro.

De gebouwen van de openbare baisscholen De Poolster in Nieuw Roden, ‘t Spectrum in Peize en ‘t Hoge Holt in Roden hebben allemaal schade aan het dak. Het is zo erg dat spoedreparaties noodzakelijk zijn. Saillant detail: alle gebouwen zijn nog relatief jong.

Houtrot

De jongste van het trio is het gebouw van De Poolster dat in 2012 is opgeleverd. Later zijn er zonnepanelen op het dak geplaatst en daar is het misgegaan. ,,De constructie van de panelen drukt op het dakleer, waardoor er lekkage is ontstaan’’, zegt schooldirecteur Jan Timmer. Daarnaast zijn er fouten gemaakt bij de valbescherming waar onderhoudsmonteurs zich aan vast moeten maken. De problemen worden zo snel mogelijk verholpen. Kosten: bijna 27.000 euro.

Het gebouw van ‘t Hoge Holt stamt uit 2009 met een nieuwbouwgedeelte uit 2011 en heeft problemen met de lichtkoepels die het daglicht moeten doorlaten. ,,Het profiel en de dikte van het glas voldoen niet aan de normen. We gaan het zo snel mogelijk aanpassen’’, zegt wethouder Alex Wekema (PvdA). Kosten: 10.000 euro.

En bij ‘t Spectrum uit 2007 bleek het dakhout verrot te zijn. Doordat er op de stalen constructie condens ontstond, bleef er niks over van de houten balken. De schade werd voor de zomervakantie ontdekt tijdens het repareren van een andere lekkage. ,,We hebben het dakhout direct gerepareerd’’, zegt Wekema. ,,Het was een droge periode en vakantietijd. Zo bleef de overlast beperkt.’’ Kosten: bijna 23.000 euro.

Zonde geld

Het zure is dat het in alle gevallen gaat om constructiefouten. Maar het geld valt niet te verhalen op aannemers en installateurs. ,,In het geval van ‘t Spectrum is de aannemer failliet’’, zegt Wekema. In de andere twee gevallen is het onduidelijk wie aansprakelijk is. ,,Bovendien vallen de kosten buiten de garantie’’, zegt Wekema. ,,Zonde van het geld. Maar voorlopig kunnen we weer vooruit.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.