Container voor plastic in Emmen komt later

De gemeente Emmen begint enkele maanden later dan verwacht met het uitdelen van een derde container voor plastic afval, blik en drankenkartons.

‘Te ambitieus’

De gemeente ging er begin dit jaar nog vanuit dat dit voorjaar de eerste nieuwe containers verstrekt konden worden. ,,Dit bleek toch wat te ambitieus’’, erkent woordvoerster Alieke Wijnholds. ,,De derde container is onderdeel van een pakket aan maatregelen en daarvoor moet behoorlijk wat worden geregeld. Denk aan mini-sorteerstraten en ondergrondse containers. Area Reiniging werkt een aantal zaken verder uit. De verwachting is nu dat de maatregelen na de zomervakantie worden genomen.’’

Beter scheiden

De gemeente Emmen gaat ervan uit dat negen van de tien huishoudens in de laagbouw kiest voor een container voor plastic afval, blik en drankenkartons. Tot nu toe kunnen Emmenaren hun plastic afval apart inzamelen in plastic zakken en die een keer per maand aan de straat zetten. Daar wil de gemeente van af. Het gebeurt nogal eens dat de zakken scheuren en de inhoud ervan begint te stinken.

Door inwoners een extra container voor dit afval aan te bieden, verwacht wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) dat zij hun afval beter scheiden. Met de container is meteen een ander probleem opgelost: een container waait minder snel de straat op dan zakken met plastic afval. Die derde container is geen verplichting, inwoners mogen weigeren. Een inventarisatie hoeveel mensen interesse hebben, is nog niet geweest. De positieve verwachtingen zijn deels gebaseerd op ervaringen elders.

Sorteerstraten

De gemeente denkt ook dat de extra container kan zorgen voor een verdubbeling van de hoeveelheid plastic, blik en drinkkartons die apart wordt ingezameld. Dit kan allemaal in dezelfde nieuwe container. Nu mogen mensen dit afval ook al samen in de speciale plastic zakken stoppen, maar dit blijken veel mensen niet te weten. De nieuwe container wordt een keer per maand geleegd. De inzameling van het afval in de grijze en groene container blijft om de twee weken gebeuren.

In de wijken Rietlanden en Bargeres zijn sorteerstraten waar mensen hun afval kwijt kunnen. Deze voorzieningen komen in de wijken Emmermeer, Angelslo, Emmen Centrum en Emmerhout en in de dorpen Nieuw-Amsterdam, Schoonebeek, Erica en Klazienaveen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.