Convenant met Astron zet zonneparken in stroomversnelling

Exloo Initiatiefnemers van zonneparken in Borger-Odoorn en Astron hebben een convenant gesloten.

Daarin is vastgelegd aan welke voorwaarden de zonneakkers moeten voldoen zodat ze geen afbreuk doen aan de waarnemingen van de hypergevoelige wetenschappelijke radiotelescoop Lofar. Wethouder Freek Buijtelaar (Gemeentebelangen) maakte dat bekend tijdens de raadsvergadering van Borger-Odoorn.

Weerkaatsend effect

Het epicentrum van het fijnmazige telescoopsysteem ligt tussen Exloo en Buinen. Lofar vreesde dat de elektromagnetische straling van de omvormers van naburige zonneparken via de 45 toekomstige windturbines, die in windpark De Drentse Monden en Oostermoer worden gebouwd, zou worden weerkaatst. Met als gevolg storing op de metingen van Lofar.

Op basis van onder meer informatie van leveranciers zijn Astron en de initiatiefnemers het nu eens dat het technisch mogelijk is schade voor Lofar te voorkomen. Onderlinge afspraken zijn in een convenant vastgelegd dat inmiddels door het merendeel is ondertekend. Het gaat om twee grootschalige zonneakkers en een achttal kleinere projecten.

Twee grote, acht kleinere zonneparken

De grootste zonneakker wordt bij Nieuw-Buinen aangelegd. De 180.000 panelen op een terrein van 90 hectare, deels productiebos, deels voormalige vloeivelden van de Avebe, leveren naar schatting een opgesteld vermogen van 96 Megawatt.

Net op tijd voor subsidie?

Komt dit convenant voor de initiatiefnemers net op tijd te komen om nog dit jaar aanspraak te kunnen maken op zogenoemde SDE-subsidie?

Het zal er om spannen, maar dan moet wel alles meezitten. Wethouder Buijtelaar: ,,De periode van zienswijzen kan nu op 19 juli ingaan en loopt dan tot 30 augustus. Dat is net op tijd om het in de raadsvergadering van 27 september te behandelen. Per 1 oktober komt de eerste tranche SDE-subsidie vrij.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.