De overlast van jeugd in Assen is de laatste maanden flink toegenomen. Dat komt vooral door de coronacrisis, zegt burgemeester Marco Out.

De gemeente Assen kreeg dit jaar al 174 meldingen van inwoners die overlast ervaren van jongeren. Ter vergelijking: vorig jaar kwamen in totaal 86 meldingen binnen en in 2018 werd de gemeente 64 keer gewezen op overlastveroorzakende jeugd. Het jaar 2020 wordt dus een flinke uitschieter.

Aanhoudend vandalisme

Vooral uit de wijk Kloosterveen komen veel meldingen van overlast. Jongeren trappen hier rotzooi rondom scholen en het winkelcentrum. Sportpark De Hoogspanning, thuishaven van FC Assen, ging vorige week dicht om het aanhoudende vandalisme tegen te gaan.

Ook op andere plekken gaat het deze zomer vaak mis. Zo moest de brandweer meerdere keren uitrukken naar de Baggelhuizerplas. De gemeente besloot het toezicht rondom de zwemplas te intensiveren, maar dit kon niet verhinderen dat ook het Strandpaviljoen zelf in de fik werd gezet.

De politie en de gemeente merken dat de overlast deze zomer heftiger is dan andere jaren. Burgemeester Marco Out ziet de corona-uitbraak als belangrijkste verklaring.

‘Verveling slaat toe’

„De afgelopen maanden zijn jongeren nauwelijks naar school geweest en ontbrak het vaak aan structuur. Dan slaat de verveling toe”, laat hij weten. „En als jongeren niks te doen hebben, zoeken ze andere plekken om rond te hangen en ook andere vormen van vertier, om toch iets te beleven. Daar komt nog bij dat de meldingsbereidheid van inwoners hoger lag, omdat zij veel meer thuis waren en daardoor meer zicht hadden op wat zich in hun buurt afspeelde.”

In de eerste weken en maanden van de coronacrisis werd vooral melding gedaan van jongeren die in een te grote groep te dicht op elkaar zaten. Out: „Hier en daar zijn boetes uitgedeeld, maar de overlast viel op dat moment nog mee. Met het mooier wordende weer kwam daar verandering in, bijvoorbeeld aan de Baggelhuizerplas. Rondhangen is één ding, maar je moet niet de grens overgaan en de boel vernielen of in brand steken.”

loading

Ingrijpen blijft volgens de burgemeester lastig. „Steeds achter ze aan rennen, is niet de oplossing. Dan wordt het een interessant kat-en-muisspelletje. Maar als het écht uit de hand loopt, zoals bij de oproepen op sociale media om rotzooi te trappen, dan grijpen we flink in. Dat is deze zomer drie keer gebeurd en dat kost veel capaciteit van de politie.”

Jongerenwerkers

Naast het intensiveren van de politiesurveillance is vooral intensiever contact gezocht met de diverse groepen jongeren. Gesprekken tussen jongerenwerkers en de tien grootste overlastgevers hebben volgens Out al effect. „Hopelijk normaliseert de situatie ook weer enigszins, nu de scholen weer beginnen en de coronamaatregelen in de toekomst minder streng worden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus