Crematorium Emmen ziet concurrent niet zitten

Het bestuur van het crematorium aan de Meerdijk in Emmen maakt zich zorgen over toenemende concurrentie.

Terwijl links en rechts in de omgeving nieuwe verbrandingsovens worden gebouwd, zit het crematorium in Emmen met een ruime overcapaciteit. Uit angst dat zich ooit een tweede crematorium in Emmen vestigt, wil het bestuur van het huidige crematorium dat de gemeente Emmen een vestigingsbeleid vaststelt, zoals dat ook met begraafplaatsen gebeurt. Dat zei Jaap Blaak, programmamanager van Monuta en voorzitter van de maatschap die Meerdijk runt, maandagavond als inspreker van de raadscommissie.

Blaak wees op de al langer bestaande crematoria van Assen en Stadskanaal en daar zijn er recent nog twee bij gekomen: die in Hoogeveen en Hardenberg. Daardoor ontstaat volgens de voorzitter een weglek-effect naar andere crematoria. ,,En dat terwijl Emmen al overcapaciteit heeft. Er is hier dus geen behoefte aan een tweede crematorium.’’ En dat moet door de raad en het college bekrachtigd worden, als het aan het Meerdijk ligt.

Jaarlijks 1200 crematies

In antwoord op vragen van Trijntje Hummel (PvdA), ging Blaak nader in op die overcapaciteit. Volgens hem worden er jaarlijks 1200 crematies in Emmen verricht, waarvan zo'n 20 procent louter een verbranding is - er wordt dan geen gebruik gemaakt van aula en koffiekamer. ,,Maar we hebben capaciteit voor 36 crematies in de week, dat zijn er ruim 1800 in het jaar. We zitten dus nog niet op tweederde van de volledige capaciteit.’’ Volgens Blaak betekent het dat de Meerdijk op de toekomst -minder begraven, meer cremeren - is voorbereid.

Wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) zei later op de avond dat hij er nog niet uit is of er een aparte nota over het cremeren in Emmen moet komen. Hans Hoek (D66) is er al wel uit: ,,Wij hebben daar helemaal geen behoefte aan. Crematoria zijn particuliere ondernemingen, we gaan u ook niet vragen om een visie over supermarkten.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.