Crowdfunding voor een koloniewoning

Vijftien nieuwe koloniewoningen staan er in Frederiksoord en Wilhelminaoord, maar de Maatschappij van Weldadigheid mikt op een totaal van 62 woningen. De bouw van een koloniewoning van de toekomst via ‘crowdfunding' moet daarbij helpen.

Vijftien nieuwe koloniewoningen staan er in Frederiksoord en Wilhelminaoord, maar de Maatschappij van Weldadigheid mikt op een totaal van 62 woningen. De bouw van een koloniewoning van de toekomst via ‘crowdfunding' moet daarbij helpen.

Zo'n duurzame woning plus grond en opstallen kost 270.000 euro. ,,De Maatschappij en de leveranciers nemen daarvan 70.000 euro voor hun rekening'', zegt directeur Jan Mensink. De rest van het bedrag moet via crowdfunding tot stand komen.

Geen risico

Mensen kunnen meedoen met een minimale inleg van 1000 euro. Het is een lening voor vijf jaar, die erna met 15 procent rente wordt terugbetaald. ,,De eerste stortingen zijn al binnen'', reageert Mensink. Mensen lopen geen risico, verzekert hij. Als het bedrag op 1 maart niet bijeen is dan krijgt iedereen zijn geld teruggestort.

Maar eerlijk gezegd rekent Mensink daar niet op. ,,Het gaat lukken. Er zijn al veel toezeggingen.'' Met de actie wil de Maatschappij van Weldadigheid extra aandacht vragen voor wonen in de voormalige koloniën van de Maatschappij. Haar erfgoed is samen met de voormalige koloniën in Veenhuizen, Ommerschans, Wortel en Merksplas (beide in België) kandidaat voor de Werelderfgoedlijst van Unesco in 2018. In dat jaar bestaat de Maatschappij van Weldadigheid ook 200 jaar.

Moderne koloniewoning

Als de woning er eenmaal staat, wordt ze niet meteen verkocht. Het huis wordt vijf jaar achtereen verhuurd. Het stelt mensen in staat om proef te wonen in een moderne koloniewoning. Ook kunnen ze het huis huren voor een paar weken vakantie. ,,Mensen zullen ervaren in wat voor een bijzonder gebied ze kunnen wonen'', benadrukt Mensink.

De bouw van nieuwe koloniewoningen is een paar jaar geleden begonnen. Met de bouw worden oude structuren van de koloniedorpen hersteld. De nog te bouwen woningen komen alle op oorspronkelijke locaties en worden –net als vroeger- in rechte lijnen (‘regels') gebouwd.

De ‘herbouw' levert ook inkomsten op voor de Maatschappij. Geld dat nodig is om het erfgoed dynamisch te houden. Onlangs kocht de Maatschappij nog het Inforium en de terreinen van de voormalige Tuinbouwschool in Frederiksoord.

Tekst: Ed van Tellingen

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.