Cultureel Meppel slaat de handen ineen met een nieuw platform

Het nieuwe Cultuurplatform Meppel staat in de startblokken. Het bestuur is zo goed als rond. In het platform zijn alle sectoren van kunst en cultuur Meppel vertegenwoordigd.

Het idee voor een zelfstandig platform in Meppel waarin instellingen, organisaties, ondernemers en amateurs elkaar treffen, is afkomstig uit het culturele veld zelf. Het is een uitvloeisel van de in 2014 in Meppel aangekondigde bezuinigingen op de cultuursubsidies. Daarop hebben de Bibliotheek, Scala Centrum voor de Kunsten, het Drukkerijmuseum, Kunsthuis Secretarie, Schouwburg Ogterop en de amateurkunst de handen ineengeslagen. Centrale vraag bij het overleg was: hoe kan met minder middelen de kwaliteit van cultuur in Meppel worden vastgehouden en zelfs worden ontwikkeld?

,,Uit die vraag is een Cultuurplatform ontstaan, van en voor de sector”, zo vertelt platformcommissielid Bart van den Dolder. ,,Om elkaar te versterken, om cultureel ondernemerschap te bevorderen en om samen te zoeken naar geldbronnen. Het Cultuurplatform is zelfstandig en onafhankelijk van de gemeente.”

Aansluiting

De gemeente Meppel is gevraagd voor de start tot en met 2019 per jaar een startbijdrage beschikbaar te stellen. ,,We zoeken nog een vorm voor aansluiting van de vele culturele ondernemers, zoals beeldend kunstenaars”, zegt Van den Dolder. ,,In 2015 spraken we in twee bijeenkomsten met professionals en amateurs. In maart 2016 viel het besluit om te komen tot het Cultuurplatform en mogelijk een Cultureel Fonds. Twintig projecten onder meer gericht op jeugd en scholen, een nog groter Puppet International, aansluiten bij herdenkingen en festivals, inzet van erfgoed, samen met wijken en het dorp Nijeveen. Daarnaast werken we met heel veel enthousiasme aan een culturele agenda en een cultuurcafé.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.