Cultuurglossy als cadeautje in de brievenbus

ASSEN/EMMEN De Drentse abonnees van Dagblad van het Noorden krijgen vrijdag een cadeautje: een nieuwe, culturele glossy over hun provincie.

,,Ik wil het alleen doen als het geen reclameblaadje wordt.’’ Dat zei Jos Schuring, hoofdredacteur van theatertijdschrift Scènes, toen de provincie Drenthe hem vroeg een magazine te maken. Een tijdschrift ter promotie van de cultuur waar deze provincie komende zomer bol van staat. ,,Het is een magazine geworden met een journalistieke opzet. Met verhalen die gaan over de inhoud en met echte fotografie’’, zegt Schuring.

‘Heerlijk relaxed’

In het 116 pagina’s dikke tijdschrift staan verhalen over de keur aan culturele evenementen die in Drenthe worden gehouden, aan de hand van interviews. Zo wordt er uitgebreid aandacht besteed aan theaterspektakel Het Pauperparadijs bij het Gevangenismuseum in Veenhuizen en aan het beeldend kunstfestival Into Nature, waar internationale kunstenaars zich laten inspireren door de Drentse natuur.

Schuring, die in Haarlem woont, is inmiddels ook behoorlijk fan geworden van het Drentse land. ,,Ik kende Drenthe al redelijk omdat ik een boek heb geschreven over de PeerGroup en omdat ik een paar jaar in de provinciale adviescommissie cultuur heb gezeten. Ik hou van de authenticiteit van de Drentse brinkdorpen en het landschap. En de mensen zijn zo heerlijk relaxed.’’

Cultuurmagazine

Aan het tijdschrift werkten verscheidene noorderlingen mee. Dat was een wens van de provincie. Meerdere verhalen komen uit de pen van Dagblad van het Noorden-verslaggever Eric Nederkoorn en de Asser fotograaf Rudy Leukfeldt maakte foto’s van ‘parttime’ Drent Johan Derksen. Hij organiseert het eerste Holland International Blues Festival in Grolloo.

Het Cultuurmagazine Drenthe, dat behalve verhalen een uitgebreide agenda bevat, is gedrukt in een oplage van 75.000. De eerste 30.000 exemplaren zijn voor de abonnees van deze krant die in Drenthe wonen. De rest komt bij theaters, bibliotheken en informatiecentra in het Noorden te liggen en wordt verkocht in de Randstad. ,,Mensen die van kunst en cultuur houden, wonen voor een groot deel daar’’, zegt Schuring. ,,Er wordt vaak een beetje meewarig gedaan over Drenthe: het beeld van grijze mensen in een rood windjack op de fiets. Maar er is zoveel meer te doen.’’

Het cultuurmagazine wordt uitgegeven door Virtùmedia in Zeist.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.